.

26.1.2016

Amsterdam - Zaandam

Terveisiä Hollannista! Maanantaina Amsterdamissa oli viitisentoista astetta lämmintä auringon puolella. Narsissit kukkivat ajokaistojen välissä ja ihmiset istuivat ravintoloiden edessä pienillä terasseilla.

Olimme reissussa tyttärien ja ystävän kanssa. Nuoriso oli saanut esittää vapaasti toiveita kiinnostavista kohteista, ja yksi sellainen oli Zaandamista löytyvä Primark -liike. Kyseissä puodissa oli tosiaankin sangen edullista muotia tarjolla. Teini-ikäiset halusivat käydä myös muissakin ketjuliikkeissä, joita ei Suomesta löydy. Tälläisiä olivat esimerkiksi Pull & Bear, Bershka, Forever 21, Urban Outfitters, Brandy Melville ja American Apparel.

Itse olin kiinnostunut käymään Sukha Amsterdam -nimisessä lifestyle -myymälässä, joka tarjoaa silmänruokaa ja inspiraatiota jo somenkin välityksellä. Kyseinen liike oli vierailemisen arvoinen kauniin miljöönsä, esilleasettelun sekä sortimenttinsa puolesta. Sukha valmistaa tuotteitaan Nepalissa eettisiä arvojen vahvasti kunnioittaen.

Ostostelujen lisäksi kiersimme kaupunkia jalkaisin ja kaikilla mahdollisilla julkisilla kulkupeleillä. Amsterdamin kapeat kadut, kanavat ja toinen toistaan erikoisemman näköiset talojen julkisivut tarjosivat ihmeteltävää. Polkupyörien lisäksi näimme värikästä elämänmenoa, reippaita hollantilaisia sekä myös ne kummastuksen aiheet eli sienipiirasten kohtauspaikat ja muut vekkulit ajanvietteet.

Kaupunki tarjosi myös oivia levähdyspaikkoja kahvittelulle ja makuelämyksille. Kävimme myös Foodhallenin tungoksessa lauantai iltana. Erilaiset Street Food -pisteet tarjosivat toinen toistaan herkullisemmalta näyttäviä annoksia. Meteli oli muuten korvia huumaava hallissa, ja päädyimmekin syömään Foodhallenin vähän rauhallisemmalle puodelle ihan pöytiin tarjoilun merkeissä.

Maanantaina vähän ennen lentokentälle lähtöä päätimme vielä maistaa hollantilaisia lettuja ja vohveleita. Vohvelitaikina näytti minun silmääni kimmoisalta hieman löysältä pullataikinalta. Hollantilaiset letut olivat puolestaan hyvinkin lähellä suomalaisia räiskäleitä. Näitä kumpiakin tarjoiltiin sekä makeilla tai suolaisilla lisukkeilla. Ihan hervottoman (pizzalautasen) kokoinen lettu mansikoilla ja kermavaahdolla sai tajun kankaalle. Tuntuu, että sen lettusen voimalla tässä mennään suorastaan vieläkin!

En ottanut hirveästi reissussa kuvia. Näkymät, tuoksut ja tunnelmat ovat tallentuneet mieleen ja tuovat inspiraatiota ja piristystä jälleen pitkäksi aikaa eteenpäin. Pikkuisen tuli ihmeteltyä hollantilaista rakennustapaa. Rakennusvalvonta ei taida olla aivan niin kurinalaista kuin Suomessa? Äkkiseltään voisi ajatella, että Hollannissa annetaan kaikkien kukkien kukkia useammallakin elämän osa-alueella.

Kuvasarjassa muutama ensimmäinen otos on Zaandamissa, jonka vihreän ja sinisen sävyiset rakennukset ovat kuin napattuja satujen ihmemaasta.

PS. Zaandamiin on todella helppo hurauttaa Amsterdamista junalla. Juna-asemalta tullaan ulos ihan Primarkin kulmille. Kahvipaussin nautimme samaisen kadun varrella eli Wonders To Go -kahvilassa (kuvat 3 - 4).

PSS. Hollantilaisilla yrityksillä näyttäisi olevan omien hakutulosteni perusteella aika huonot nettisivut yleisesti ottaen. Älä siis luota pelkkään googlailuun, kun suunnittelet etukäteen sopivia käyntikohteita Amsterdamissa.

2 kommenttia:

  1. Siis niin kauniita taloja. Jotenkin tulee satumainen kaupunki mieleen ♡

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo Zaandamin uusi kaupunginosa oli varsin jännän näköinen. Vähän sellainen Vili Vonka -meininki. Heidän kaupungintalo sijaitsi myös vihreä-sinisessä talossa kuvassa näkyvän hotellin tapaan.

      Poista

Kiitos kommentistasi ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...