.

28.7.2016

Terassin huoltotoimet

Yksi luetuimmista blogipostauksistani on muuten juttu terassin kaiteista. Moni rakentaja ja remontoija varmastikin pohtii minun laillani materiaalivalintoja ja tulevia mahdollisia huoltotarpeita.

Minulla terassin rakentamisen lähtökohtana oli talotoimituksen mukana tullut puutavara, joka piti sisällään terassin kannen laudat, jonkin verran puuainesta tukirakenteisiin sekä vinorimaa, joka oli itse asiassa tarkoitettu etuoven pieleen, mutta sinne rimat eivät päätyneet.

Vinorimasta syntyi takapihan puolen ison terassin näkösuojaa. Saman tyylinen rimoitus tehtiin myös talon toiseen päähän tien puoleiseen päätyyn. Rimatavara oli käsittelemätöntä puuta, jonka käsittelin ensimmäiseksi värittömällä puunsuojalla. Rimat ja kaiteiden tukipuut (kestopuuta) jäivät ensimmäiseksi talveksi puunvärisiksi. Seuraavana kesänä maalasin kaikki kaidepuut valkoisiksi Virtasen kolme öljyn maalilla.

Rimoissa maali on pysynyt hyvin, mutta tummunut ulkoisen lian ja laskeumien vuoksi. Kestopuussa öljymaali ei pysynyt niin hyvin. Maali on rapissut varsinkin paahteisella eteläpuolella. Nyt huoltomaalausta ennen rapsin kaiken irtonaisen maalin pois kaiteista teräsharjaa ja vanhaa tiskiharjaa hyväksi käyttäen.

Irtomaalin poiston jälkeen suoritin huoltopesun koko terassiin. Samalla keikalla tuli siis pestyä kaiteet sekä kelonharmaalla noin kolme vuotta sitten öljytyt terassilankut. Ensimmäiseksi huoltoväliksi tuli siis noin kolme vuotta koko terassitoteutuksen osalta. Talon ulkovuoraus on muuten vielä oikein hyvässä kunnossa, ja isompi maalauskeikka saa toivon mukaan odottaa vielä useamman vuoden.

Huoltopesun jälkeen maalasin kaidepuut kahteen kertaan samaisella Virtasen öljymaalilla kuin alunperinkin. Kun kaidemaalaus oli valmis, öljysin kansilaudat Tikkurilan uudistuneella Valtti terassiöljyllä. Rautakaupan myyjä kehui Valtin uudistuneen hieman ja huoltovälin olevan nyt entistä pidempi. Toivotaan! Öljyssä on kuulemma enemmän pigmenttiä ja kestävyys tätä myöden parempi. Jää siis nähtäväksi miten huoltoöljytty terassilauta nyt kestää.

Etuterassimme ei ole hirveässä kulutuksessa muualta kuin sisäänkäynnin kohdalta. Eniten kuluneet laudat oven edustalta öljysin kahteen kertaan. Puunsyyt vetivätkin öljyä hyvin sisäänsä, ja nyt terassi hylkii taas hyvin vettä ja on kivannäköinen.

Onneksi kesää on vielä jäljellä, sillä niin on myös noita huoltohommia. Etuterassin puolen huolto on nyt tehtynä, mutta terassilautametrit takapihan puolella odottavat vielä duunaria.

Blogin lukijat ovat hieman myös kyselleet terassimateriaalien valinnasta. Mainiot rakentajat ovat vertailleet esimerkiksi puun ja alumiinin hyviä ja huonoja puolia. Näiden lisäksi on tietysti saatavilla myös komposiittilautaa, joka tuli ryminällä markkinoille muutama Asuntomessukesä sitten.

Meillä puu oli luonteva valinta puuverhoillut talon terassimateriaaliksikin. Suurin paino valinnalle syntyi tietysti talopakettiin kuuluneen puutavaran myötä.


12 kommenttia:

 1. Huima ero entiseen. Hyvältä näyttää <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ulko-oven edestä terassin pinta oli tosiaan jo aika kulunut. Nytpä tuo taas kiiltää :)

   Poista
 2. Hieno tuli!
  Itse tein ihan saman homman ja samalla "maalilla" , tykkään. Äsken just kävin katsomassa terassia, kun yöllä satoi vähän vettä, et miltä näyttää. Kivasti vesipisarat jää puun pintaan, on kyllä hyvä tuote.
  -päivi-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, sadepisarat jäävät tosiaan luistelemaan öljytylle pinnalle :) Toivottavasti uusi huoltoväli on taas vähintään tuon kolme vuotta (tai enemmänkin!)

   Poista
 3. Todella hyvä ryhtiliike! Meidän pitäisi tehdä ihan sama homma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä nuo kuluneimmat terassilaudat jo huusivatkin huoltoa :)

   Poista
 4. Näyttää hyvälle! Me kans maalattiin käsittelemätön terassi mustalla petsillä ja tulihan siitä kerralla ihanampi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Musta terassi näyttää kanssa tosi hyvälle! Meidän paahto-pihalle se olisi ollut kenties liian kuuma.

   Poista
 5. Me tehtiin noi hommat keväällä, mutta pitäiskö ne tehä syksylläkin. Teillä on ainakin huima ero.
  Osallistu Riviera Maisonin pyyhe arvontaan mun blogissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keväällä tai alkukesästä on yleensä suotuisimmat kelit maalari-puuhiin, kun ilman kosteus ei ole niin korkea. Ei noita terasseja onneksi tarvi kovin usein sutia :)

   Poista
 6. Kuisti on ulko-oven kanssa vähän kuin talon käyntikortti. Talon facelifti :D Naurattaa aina tuo sinun blogin banneri, se on niin mainio.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kieltämättä kuisti ja sisäpuolella eteinen ovat niitä kodin käyntikortteja. Meillä nuo käyntikortit eivät aina ole oikein iskussa, mutta näin ajoittain tulee onneksi ahkeruus-puuska ja huoltotoimia (ja muuta raivausta) saa aikaiseksi.

   Kiitos :) Tuo bannerin lausahdus on ihan teini-ikäisen ihmisen suusta :D

   Poista

Kiitos kommentistasi ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...