.

29.3.2013

Käytännöllistä, sanoi suomalainen

Seuraatteko Livillä pyörivää uutta ohjelmaa, joka kulkee nimellä Sisustusarkkitehti Marko Paananen? Minä olen jokaisen jakson katsellut, ja tykkään kyllä. Paanasella on oma rento ja hersyvä tyylinsä niin sisustusprojekteissa kuin omassa esiintymisessäänkin.

Viimeisimmässä jaksossa väitettiin, että suomalainen sisustustaa turhan käytännöllisyys lähtöisesti. Bingo! Näin teen ainakin minä. Yksi ohjelman näkökulmista oli vaalean (valkoisen) sohvan käyttäminen osana sisustusta. Sisustusblogien ahkerana lukijana sanoisin kuitenkin, että kyllä valkoisia sohvia on viime vuosina suomalaisessa sisustuksessa käytetty hyvinkin paljon. Tosin tämä saattaa hiukan korostua "normia" enemmän nimenoman täällä blogistaniassa. Itse pidän kyllä valkoisten sohvien ulkonäöstä, mutta käytännöllisenä kiireisenä laiskana valitsen kuitenkin mielummin tummemman sohvapäällisen sävyn. Oma kokemukseni valkoisista sohvista ja tummista farkuista on se, että nuhjaantumista tulee jo muutamien käyttökertojen jälkeen. Toinen juttu on tietysti se, että jos istuu sohvilla vaikka nakupellenä, niin ei tule sitten niitä farkkujälkiä. Tai vaihtoehtoisesti voi käyttää sohvilla väliaikaisia peitteitä, ja suojella arkikäytössä sohvia likaantumiselta. Onko se sitten käytännöllistä?

Jokainen löytää tietysti oman balanssinsa käytännöllisyyden ja esteettisyyden välillä. Minä kallistun aina ensin käytännöllisyyden puolelle, ja sen jälkeen mietin miten saisin olemassa olevat palaset aseteltua paikoilleen kivasti. Mielummin siis vanha ruma sohva, kuin ei sohvaa ollenkaan. Mielummin sänky, ruokapyötä ja riittävästi istuimia, kuin odotus, että saan hankittua sen juuri oikean huonekalun. Jossain vaiheessa tietyn nurkan tai kalusteen saa päivitettyä uuteen, ja silloin voi ehkä panostaa myös siihen esteettisyyteen. Harvemmin meidän kotona on kuitenkaan sellaista tilannetta, että kerralla voisi panostaa suuria summia sisustukseen. Siksipä sisustaminen on elinikäinen matka, ja matkan varralla mukaan tarttuu niin kierrätyslöytöjä kuin satunnaisia design-hankintojakin.

Kodin huonekalut kiertävät myös elinkaarensa aikana erilaisissa tehtävissä ja huoneissa. Jossain vaihessa kaluste voi saada uuden sävyn yllensä ja maastoutua uuteen tehtävään mainiosti. Välillä tietty huonekalu voi olla hieman paitsiossa, mutta siitä huolimatta siitä ei haluta luopua. Juuri nyt meillä on toiletissa vanha kaappi, joka on nimetty kissa-kaapiksi. Kaapin kunnostimme aikoinaan esikoisen vaatekaapiksi. Myöhemmin se siirtyi kuopuksen vaatekaapiksi ja siitä edelleen lelujen säilytykseen. Seuraava etappi tuon punaisen kaapin elämässä oli lakanakaappi, ja nykyinen tehtävä kaapillamme on niellä sisuksiinsa kodin pyyhkeet. Kaapin sijoituspaikka vessassa ei tällä hetkellä ole ehkä se käytännöllisin, joten juuri nyt olen joutunut hieman tinkimään käytettävyydestä sillä mielellä, että kaappia ei joudu hävittämään. Kissa-kaappi forever!

Ajatus karkasi nyt hieman vaaleista sisustustekstiileistä aina tuonne kylpyhuoneen puolelle, jossa muuten sijaitsee kissa-kaapin lisäksi toinen hieman epäkäytännöllinen juttu, eli musta wc-istuin. Pöly ja kalkkisaostumat näkyvät mustassa istuimessa helpommin kuin valkoisessa versiossa. Valkoinen taitaakin siis olla aika käytännöllinen väri?

Käytännöllistä, sanoi suomalainen, mutta alkoikin puhumaan niistä kodin epäkäytännöllisyyksistä kuin vahingossa. Ja jos tuon kissa-kaapin raskisi jo pikku hiljaa maalata toisen väriseksi, niin ehkä sijoituspaikaksikin valikoituisi jokin hieman käytännöllisempi soppi.
14 kommenttia:

 1. Iiihana kissakaappi <3 Eihän tuollaisesta voi luopua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaapilla on ehkä "liikaa" tunnearvoa, joten kaapin tuunausta ei ole raskinut aloittaa :) Toinen väri saattaisi tuoda nyt kuitenkin kaapille uuden elämän.

   Poista
 2. Tarvitseeko tuota maalata? Ihana punaisena!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaappi on ollut paloauton punainen aika monta vuotta, ja tällä hetkellä kaappi sopisi vaikka mustana tai keltaisena tuonne muun sisustuksen keskelle. Mutta maalaaminen veisi sitten osan historiaa mennessään.

   Poista
 3. Ihana kaappi! Mä oon ehtinyt vaan vilkaista Markon uutta ohjelmaa mutta niiden vilkaisujen perusteella oon tykännyt! Yritän ehtiä katsoa ne netistä jossain vaiheessa. Nyt vaan lasten nukutuspuuhat on kesken siinä vaiheessa, kun se tulee. Ja mute-asetuksella ei Markoakaan jaksa katsoa :D
  Mä oon just sellainen "odotan sitä oikeaa kalustetta"-tyyppi - ei ihan paras piirre. Valkoisia sohvia on munkin mielestä nykyään kauheasti! Varsinkin maalaisromanttisessa sisustuksessa ei juuri muita näekään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, eiköhän tuo Paananenkin ole kiinnostavampi äänen kanssa :)

   Toisaaltahan se on hyvä, että jaksaa odottaa "sitä oikeaa". Ainakin turhalta kuluttamiselta vältytään, ja sitten kun hankinta on viimein ajankohtainen, niin osaa arvostaa ostostaan korkealle.

   Valkoisia sohvia tosiaan näkyy ainakin täällä blogimaailmassa (ja sisustuslehdissäkin) melko paljon. Olen toki lukenut blogeista myös käyttökokemuksia ja kannanottoja vaaleiden kangaspintojen puolesta. Oleellista on varmaankin juuri se, että miten paljon on itse valmis tekemään huoltohommia sohvan siisteyden ylläpitämiseksi. Jos on valmis pesemään päälliset parin kuukauden välein, niin homma toimii varmaankin ihan kivasti.

   Poista
 4. Minä olen myös katsonut jokaisen Markon jaksonja tykkään kovasti! Eilen oli vähän harmi, kun jaksossa ei ollut sisustuskohdetta, sillä se on ohjelman parasta antia. Marko on kyllä valloittava persoona, uskalta olla oma itsensä ja sanoa, mitä ajattelee :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sisustuskohteet ja kotien muutokset ovat aina yhtä kiinnostavia! Tosin oli kiva päästä käymään myös noilla viime jakson sisustusmessuilla. Vaikka jenkki sisustustyyli ei ole suoraan napattuna ihan sitä ominta juttua, niin kiinnostavia valaisimia jaksossa ainakin vilahteli. Muutamista lampuista tuli sellainen "trash design" fiilis, jos vaikka vartaa viimeisimpiin Habitare-messuihin täällä Suomessa.

   Poista
 5. Mä olen sun kanssa samoilla linjoilla - aika paljolta tuskailulta säästyy, kun jättää sen valkoisen sohvan valitsematta. Ja niitä kauniita sohvia kun löytyy kyllä murretuissakin vaaleissa väreissä, jotka ovat paljon armollisempia niin lasten jäljille kuin aikuistenkin, eikä silti tarvitse estetiikasta tinkiä. Toki Markolla oli paljon muitakin esimerkkejä kuin valkoinen sohva, niihin onkin ehkä helpompi yhtyä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, mun piti mietiskellä vähän syvällisemminkin kyseistä ohjelmajaksoa ja käytännöllisyyksiä, mutta ajatus vähän lipsahti toisaalle :)

   Mitenköhän muuten valkoinen nahkasohva toimii käytännössä?! Enimmäkseen olen itse kuullut / lukenut kokemuksia kangaspäällysteisten sohvien käytöstä (ja kaikki valkoisien sohvien omistajat yleensä sanovat, että pärjäävät ihan hyvin aran värin kanssa).

   Poista
 6. Ihana kaappi!! :)

  Itsellä on vielä katsomatta tuota Markon ohjelmaa, mutta jospa joku päivä vilkaisen netistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kissa-kaappi on meidänkin suosikki :)

   Minä olen kyllä tykännyt tästä ohjelmaformaatista. Toivottavasti tulee myös uusi tuotantokausi!

   Poista
 7. Meinattiinpa hankkia musta pönttö vessaan...mutta jospa kuitenkin sitten kallistuisi sen valkoisen puoleen. Enpä nimittäin ollut tullut ajatelleeksi tuota kalkki puolta. Valkoisessa vissiin vara parempi, ainakin tässä asiassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Musta pönttö on tosiaan päälle päin aika tyylikäs, mutta veden kalkki jää näkymään pöntön sisäpuolelle valuman omaisesti. Normi pöntön putsausaineet eivät tuota kalkkia saa täysin pois (vaikka yleensä nuo putsausaineet kyljessään niin lupailevatkin)

   Poista

Kiitos kommentistasi ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...