.

12.2.2013

600. *Sämpylöitä leipoo*

Blogini 600. postaus pyöräyttää rumia mutta hyviä sämpylöitä. Inspiroiduin leipomaan sämpyjä At Maria's -blogin postauksen perusteella. Kuvaus rapea kuorisista sämpylöistä sai minut(kin) ryhtymään tuumasta toimeen.

Marian ohjeessa sämpylätaikinaan laitettiin vehnä- sekä ruisjauhoja. Meillä oli kotona Pirkan sämpyläjauhoja, joissa on vehnää, kauraa sekä ruista. Jauhoseos on jo itsessään melkoisen rouheaa, mutta lisäsin taikinaan myös auringonkukan siemeniä.

Sämpylät ovat kovin helppotekoisia, koska taikinan ainekset vain sekoitetaan keskenään, ja sitten taikina jätetään nousemaan pariksi tunniksi (kylläpä se nousikin!).

Itse pyörittelin sämpylätaikinasta kevyesti öljytyillä käsillä pyörylöitä. Taikina on melko löysähköä ja venyvää, joten taikinan voi myös annostella ruokalusikoiden avulla suoraan leivinpaperilla vuoratulle pellille.

Sämpylöihin voi tehdä halutessaan vielä ristiviillot vaikkapa saksilla nipsaisten. Lopuksi sämpylöiden pinnalle sipaistaan vehnäjauhoja.

Paistoin sämpylät kiertoilmatoiminnolla 220C asteessa. Meillä sämpylät valmistuivat 15 - 20 minuutissa. Uunimme tuntuu olevan melkoisen nopea, kun vertaan kypsymisaikoja ruoka- ja leivontaohjeiden mukaisiin aikoihin.

Laitan tähän vielä ohjeen, joilla meidän sämpylämme syntyivät, sillä tämä poikkeaa kuitenkin jossain määrin Marian blogin ohjeesta:

7,5 dl lämmintä vettä
30 g hiivaa (tuore)
12 dl sämpyläjauhoseosta (vehnä-kaura-ruis)
3 rkl auringonkukan siemeniä
1 tl suolaa

Sämpylät ovat uunista otettuna tosiaan rapea kuorisia ja sisältä mukavan pehmeitä. Auringonkukan siemenistä sämpylät saavat kivasti hieman pähkinäistä vivahdetta. Parhaimmillaan nämä ovat tietysti ihan uunilämpimäisinä, mutta maistuivat porukoille myös seuraavan päivän eväänä ja välipalana mainiosti. Säilytys muovipussissa pehmentää kuorta jonkin verran.

Kauneus on tietysti katsojan silmissä, mutta minusta nämä sämpylät eivät olleet niitä söpöimpiä minun leipomanani, mutta maku korvasi kuhmuisen olomuodon. Kannattaa siis kokeilla!























































2 kommenttia:

  1. Pitäsiköhän alkaa leipomaan...:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No pitäis pitäis :)
      Meillä kun tuota tuorehiivaa on edelleen jääkaapissa, niin pitäisi joko tehdä sämpyjä uudestaan tai sitten laskiaspullia...

      Poista

Kiitos kommentistasi ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...