.

25.2.2013

Aurinkoiset sämpylät











































Aurinkoisen päivän sämpylöissä on mukana mukavaa rouheisuutta pähkinöiden ja auringonkukan siemenien muodossa. Sämpylätaikina on helppotekoinen, ja lopputuloksena on ihanan pehmeitä sämpylöitä, joissa maistuu siemenien ja pähkinöiden lisäksi pieni vivahde hunajaa. Alkuperäisen ohjeen luin muistaakseni Kodin kuvalehdestä. Kirjoitin ohjeen vain pienelle lappuselle, joten kotona leipominen meni jälleen hieman säveltämiseksi. Sämpyläohjeessa oli alunperin kaksi ruokalusikallista hunajaa, joka meillä pieneni kahdeksi reiluksi teelusikaksi.

Aurinkoiset sämpylät
1/2 l kädenlämpöistä vettä
50 g hiivaa
1 1/2 tl suolaa
2 tl hunajaa (voi laittaa reilumminkin)
3 dl kaurahiutaleita
1/2 dl pähkinöitä rouhittuna
1/2 dl auringonkukan siemeniä
5 dl karkeita sämpyläjauhoja
2 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
50 g sulatettua oivariinia (kevyempi)

Meillä on kaapissa Pirkan sämpyläjauhoja, jotka ovat melkoisen rouheita. Käytin taikinaan siis kaksi desiä vehnäjauhoja tasapainottamaan taikinan tuntumaa. Sämpylät voi toki leipoa ihan pelkkään sämpyläseokseenkin, tai käyttää mukana vaikka ruisjauhoja.

Hiiva sekoitetaan ensin kädenlämpöiseen veteen. Muut aineet lisätään joukkoon ja sekoitetaan kunnolla. Annoin taikinan nousta reilun tunnin, jonka jälkeen leivoin taikinasta paksun tangon. Paloittelin taikinasta noin 20 sämpylää, ja pyöritin palat kevyesti jauhotetuin käsin. Nostelin sämpylät samantien uunipellille, ja paistoin 210C asteessa noin 20 minuuttia (kiertoilma). Meidän uuni on melkoisen nopeaksi todettu, joten tarkkaile paistoaikaa oman uunisi mukaisesti.

Nämä sämpylät maistuivat todella hyville. Välipala-aikaan sämpylöitä katosi jo useampi kappale parempiin suihin. Nyt illalla näiden kanssa maistuisi vaikka punajuurisosekeitto vuohenjuustotahnalla maustettuna.

Vielä ennen auringonlaskua ehdittiin käydä ihailemassa kaunista päivänpaistetta pienen pulkkalenkin merkeissä. Sitten voisi taas maistaa vähän sämpylää...

































6 kommenttia:

  1. Täälä länsirannikolla ei aurinkoa ole näkyny :(
    - vaikka sääennustus toista lupaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan aurinkoista säätä myös sinne teille huomiseksi! Meillä aurinko ilmaantui taivaalle eilen puolen päivän jälkeen, ja tänään olemme koko päivän saaneet nauttiva valosta. On se vaan kyllä piristävää pilvisen kauden jälkeen!

      Poista
  2. Kiitos hyvästä sämpyläohjeesta. Menee tänään kokeiluun.

    Aurinkoista viikon alkua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä Erjuska, ja toivottavasti sämpylät maistuvat :) Meillä sämpyläsatsi tuli jo popsittua ja viikonlopuksi voisi suunnitella uutta taikinaa.

      Aurinkoa viikkoosi!

      Poista
  3. Voi kuinka ihanat kuvat! Kuola alkaa valua kun näkee noi sämpylät :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kotona leivotut sämpylät ovat kyllä herkkua :) Meillä ei leivota säännöllisesti / usein, joten siinäkin mielessä tuoreet sämpylät tai pullat ovat arjen ilostuttajia.

      Poista

Kiitos kommentistasi ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...