.

8.12.2010

Kaalilaatikko naisen tiellä pitää

Talvi ja kunnon kotiruoat. Näin se vaan menee. Suurimman osan vuodesta tykkään salaateista, sosekeitoista ja pastaruoista. Mukaan mahtuu toki perinteisiä ja helppoja kuten makaronilaatikot, kalakeitot sekä nakit ja muussit. Pimeän ja kylmän ajanjakson hiipiessä luihin ja ytimiin, alkaa hellalla porista tuhdimpaa tavaraa. Tänään vuorossa oli koko perheen suosikki eli kaalilaatikko. Meidän lootassa ei käytetä siirappia, vaan kaalilaatikko on itse asiassa hennon vihreä, sillä kaali haudutetaan ensin suolavedessä, jonka jälkeen yhdistetään jauhelihan, sipulin ja riisin kanssa vuokaan. Mausteiksi laitetaan vain suolaa ja mustapippuria. Uunihaudutuksen loppupuolella laatikkoon lorautetaan kermaa, meidän tapauksessa vähempi rasvaista ja usein luomuista versiota. Lopputulos on mukavan pehmoisa ja makoisa laatikko.

Vaikka en ole armoitettu liharuokien kokkailija, niin pakkaskelien jatkuessa huomaan laittavani karjalanpaistia uuniin tai jopa siivuttavani perunoita merimiespihvejä varten. Parina jouluna olen jopa vierailleni paistanut perinteisen kinkun uunissa, mutta se alkaa jo olemaan aikamoista extreme-sporttailua. En lukeudu niihin kodin hengettäriin, jotka tuosta kinkusta taikoisivat joulun mentyä oivat kinkkukiusaukset taikka hernerokat.

Perinteisesti alan heräämään aiheiseen joulu tuossa kolmannen adventtin nurkilla. Joko lasten joulukalenteri on ehtiyt puoliväliiin? Miten näin pääsi käymään? Siitä päivät ja viikot juoksevatkin jo kiireesti eteenpäin ja minä koitan pysyä perässä. Joululahjahankintoja on tietysti mukava tehdä muutamaa päivää ennen joulua. Tai miten sen nyt sitten ottaa.

Kynttilän valoa ja hiljentymisen hetkiä! (Onnistuuko?) Herkkuja?!

8 kommenttia:

  1. Minäkin söin tänään töissä kaalilaatikkoa. Oli oikein hyvää puolukoiden kera. Herkullisen näköisiä keksejä sinulla...

    VastaaPoista
  2. Kaalilaatikko on hyvää, aika harvoin vain tulee sitte tehtyä. Oikein herkullisen näköisiä makeisia.

    VastaaPoista
  3. Kaalilaatikkoa ja tuhtia gulassia, joka imee pullon punkkua! Semmoista nyt talvella. Ja hyvin maistuu! Tein vuosikymmenien jälkeen jopa nakkistroganovia, mutta tein sen todella laatuisiin nakkeihin sekä käytin vain kuohukermaa (sic!), arvaappa, maistuiko;-)

    VastaaPoista
  4. Herkkukulhossa on saksalaisia suklaakeksejä, joissa melkoisen runsaasti nonparelleja. Tällä kertaa on sanottava, että ovat paremman näköisiä kuin makuisia. Ovat siis sitä paremmin säilyvää sorttia.

    Nakkistroganoff! Siinähän on kanssa yksi hyvä idea tulevien pakkaspäivien varalle. Nyt alkoi muuten tehdä mieli suolakurkkuja...

    VastaaPoista
  5. Kaalilaatikko ja kaalipata ovat lemppareitani. Ikävä kyllä niistä ei kukaan muu meillä sitten pidäkään. Mutta pitäisipä taas tehdä. Pontevasti lapsilla kaikkea maistatutan, mutta jotkut maut näyttävät vievän PITKÄN aikaa.

    Kaalikääryleitäkin olisi kiva kokeilla. Varsinkin kun meillä on Ikean puolukkahilloa.

    VastaaPoista
  6. En pitänyt kaalikääryleistä lapsena. Ne olivat kouluruoan kauhistus, mutta kaalikeitto kelpasi silloinkin. Kaaliruoat ovat alkaneet maistumaan kunnolla vasta aikuisiällä, varsinkin oma tekemänä.

    Puolukkahillo on pop! Kaalilaatikonkin kanssa käytetään mielellään.

    VastaaPoista
  7. Kaikki eivät pidä kaalista ja se on harmi. Kunnon konstailematon kaalilaatikko itse kerätyistä puolukoista soseutetun hillon kera on ehdoton lemppari meillä. Pitäs vaan useammin tehdä. Muuten teen samalla reseptillä, pilkotun kaalin hiostutan vähässä rasvatilkassa puolipehmeäksi ja sitten sekoitan muut ainekset. Nam. Kerman kera siitä saa kaksinverroin parempaa, sanonta on totta.

    VastaaPoista
  8. Kerma sopii hyvin kaalilaatikkoon. Oma ohjeeni taitaa olla alunperin Hesarin ja Mysi Lahtisen ohjeista. Vuosien varrella ohje on tosin muokkautunut omaksi versioksi eli rennolla otteella valmistuvaksi, ei niinkään tarkkoja mittoja noudattavaksi.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...