.

1.9.2013

Merkillistä(kö)

Ajatuksia kuluttamisesta: Millainen kuluttaja minä olen? Mitkä tekijät vaikuttavat ostopäätöksiini kauppapaikoilla? Miksi valitsen juuri tietyn tuotteen ostoskoriini?

Aloin miettimään kulutuskysymyksiä hieman pintaa syvemmältä, kun sain "merkillisen" haasteen Valkoinen Koti -blogista. En pidä itseäni erityisen merkkitietoisena, eikä tuotteiden merkillä ole minulle suurta merkitystä. Näin ainakin kuvittelen asian olevan. Olen toisinaan miettinyt myös laatuun liittyviä asioita. Niin usein kuulee sanottavan, että "köyhän ei kannata ostaa huonoa laatua". Jotenkin tuo lausahdus sapettaa minua, toisaalta ymmärrän ajatuksen sen takana. Ehkä hyväksyisin lausahduksen helpommin, jos se olisi muotoa "keskituloisen ei kannata ostaa huonoa laatua". Jos pelimerkit ovat todella vähissä, niin kyllä ne ostopäätökset menevät elävässä elämässä ihan kädestä suuhun.

Toinen juttu on tämä yletön kuluttaminen. Kun tavaraa on jo maailma pullollaan, niin tarvitseeko sitä jatkuvasti uusiutua ja seurata sen hetkisiä trendejä? Kuluttamista on tietysti ihan päivittäistenkin lyhyt ikäisten tavaroiden hankinta, mutta entäs sitten ne kulutushyödykkeet, joiden käyttöikä on useita, jopa kymmeniä vuosia? Miten tasapainotella kuluttajana maailmassa, jossa tarjontaa ja valmistavaa teollisuutta on lähes loputtomasti tarjolla? Entäs ne vihreät arvot ja maailman luonnonvarat?

Minulla näyttää olevan enemmän kysymyksiä kuin vastuksia tarjolla, mutta toisaalta haluankin vain lausua näitä ajatuksia ääneen. Olen suurin piirtein ensimmäistä kertaa elämässäni tilanteessa, jossa kodistamme löytyy jo suurin piirtein kaikkea mitä tarvitsemme. Välillä tietyt käyttötavarat ja huonekalut kuluvat loppuun, ja niitä uusitaan, mutta hankin myös kotiimme sellaista tavaraa, jolle ei ole enää pakottavaa tarvetta. On jo lautaset, kupit, purnukat, veitset ja haarukat. Hyllyiltä löytyy erilaisia kokkailutarvikkeita, musiikkia, leffoja, kirjoja ja harrastusvälineitä. On kausivaatetta, jumppapaitaa, suksea, luistinta...

Kirppareilla olen enemmän ostajan kuin myyjän roolissa. Hankin meille kauniita astioita ja ostan meille samalla paloja menneisyydestä ja lähi historiasta. Luon näin kotiimme ajan kerroksia, joita en ole saanut mukaani mummolta, tädiltä tai lapsuuden kodistani. Vanhoilla tavaroilla on minulle nostalgiamerkitystäkin, mutta pääasiassa hankin vanhaa tavaraa arkikäyttöön. Kirppariostoksia  pidän jollain tavalla parempana vaihtoehtona kuin kaiken tavaran hankimista uutena. Erittäin hyvänä pidän sitä, että tavarat eivät päädy kaatopaikoille, vaan esimerkiksi juuri kirpputorit tarjoavat foorumin, jossa tavaroilla on mahdollisuus uuteen elämään.

Entäs ne haasteen merkit sitten? Kyllä, löydän kodimme tuotteista niitä merkkejäkin. En kerännyt listalleni niinkään suuria suosikkejani, vaan juuri niitä merkkejä, joita nyt meidän kodistamme löytyy. Jos saippua toiletissamme on tänään merkkiä A, se voi jo huomenna olla merkkiä B. Varsinkin kauneudenhoitotuottteiden, pesuaineiden ja ruokaostosten suhteen olen vaihtelunhaluinen, eli ostan mitä milloinkin.

Ostan meille myös mielelläni erilaisten käsityöläisten ja pienten valmistajien tuotteita. Näistä hyviä esimerkkejä ovat keramiikkakulhot ja muut käsin tehdyt astiat sekä uniikit korut. Varsinkin erilaisissa tapahtumissa tykkään kierrellä pienien valmistajien myyntipöytiä ja kojuja. Samalla voi rupatella käsityöläisen itsensä kanssa, ja kuulla yrittäjyyden sekä tuotteiden valmistuksen taustoista.















































































kengät // converse
tennarit // converse
farkut // Dorothy Perkins
t-paita // Monki
alusvaatteet // Curvy Kate
laukku // Marimekko
lompakko // Migant (piti ihan käydä katsomassa laukusta, että onko lompakossa joku merkki... ensin silmiini
osui "genuine leather", mutta näytti siellä lukevan myös tuo Migant)
aurinkolasit // ?
kello // Modifywatches
korut // Kalevala Koru (sormus) & vaatekaupparihkama & käsintehdyt, uniikit
TV // Panasonic
känny // Nokia Lumia 920, Nokia N9
tietokone // HP Omni27, HP Pavilion g series, iMac
meikit // Sensai 38 (ripsari), H & M Bronsing powder pearls
kasvovoide // Lumene, Nivea, Lancome...
deodorantti // Nivea, Dove...
hammastahna // Elmex
shampoo / hoitoaine // Silk Oil of Morocco
saippua // LA Bruket
tuoksu // juuri nyt käytössä Jimmy Choo Flash ja Clinique Happy
mineraalivesi // eikun hanasta, joskus Novellen makuvesiä esim mustikka
viini // tänä kesänä rose-viini Novem 9 2012
leipä // kotona leivotut rouheiset sämpylät
ruoka // munakoisolasagne, kaalilaatikko, kasvissosekeitto... nam
jäätelö // Aino vaniljakermajäätelöä, suolaista kinuskikastiketta ja macadamiankrokanttia
(olen suoraan sanottuna jo pääsemässä irti tästä mausta :)
karkit // Fazerin sininen, Da capo, pätkis, jim
sänky // Malm Ikeasta
lakanat // H & M Home
kampaaja // Emotion Taidetehdas, Porvoo
päivälehti // -
lehti // deko, Glorian koti, Avotakka, Divaani... luen kaikki mitä lehtihyllystä löytyy



























6 kommenttia:

  1. Olipas hyvä kirjoitus!
    Mukavaa sunnuntaita sinulle...:)

    VastaaPoista
  2. Hauska haaste:). Ja hyvää syksyä!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, kyllähän se aina tuo uusia puolia esiin, kun mietitään näitä ostotapoja ja suosikki merkkejä :)

      Poista
  3. Nappasin ja tein :) http://wondersbykaari.com/2013/09/07/merkillista/

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...