Vielä palellaan ja patterit huutavat. Talosuunnitelmien suhteen vielä mietityttää ilmanvaihtokoneet, käyttövesi- ja lattialämmitysasiat. Kotiin on tulossa siis vesikiertoinen lattialämmitys. Maalämpöä en ole nyt ottamassa, koska se ei mahdu budjettiini. Minulle on ehdoteltu varaajaksi Jäspin Ecowattia, joka hoitaisi sekä lattialämmityksen että käyttöveden. Tämä Ecowatti on sellainen, että energian lähteenä voi käyttää myös aurinkoenergiaa, ilmavesilämpöpumppua tai varaavaa takkaa, jossa on vesikierto. Myös maalämmön tuohon voisi myöhemin halutessaan lisätä. Ecowatin hinnat ovat pyörineet noin 4000 - 4400 eurossa. Juuri kotiin kannetussa Hanakoiden mainoksessa on kampanjahintana 3980,-.
Yksi pätevä vaihtoehto on myös poistoilmalämpöpumppu, joita löytyy esimerkiksi Nilanilta ja Nibeltä. Valmistajien sivuilla mainostetaan, että tälläinen poistoilmapumppu voi säästää energiakuluja 60 prosenttia. Meillähän lämmitysenergia tulee pääosiltaan sähköverkosta, ja tämän lisäksi on tavoitteena saada mukava takkaratkaisu olohuoneeseen. Nilanin sivuilla poistoilmalämpöpumput esitellään aika selkeästi, ja valmistaja on itse merkannut eri pumppumallinsa käyttötarkoituksen mukaisesti. Nibeltä löytyy poistoilmalämpöpumpuista kuvat ja tuotenimet, mutta kuvaukset eivät ole kovin avartavia. Jälleenmyyjät ja lvi-urakoitsijat osaavat näistä tietysti kertoa enemmän. Jos sinulla on käyttökokemuksia näistä poistoilmaa hyödyntävistä laitteista, niin olen kiinnostunut kuulemaan kokemuksista. Vinkkejä ja näkemyksiä myös vastaanotetaan!
Sitten on tietysti vielä koko asennusurakka. LVI-tarjouksia (ja sähköurakointia myös) ihmetellessä pyörivät eurot silmissä, ja pankissa täytyy varmasti seuraavan kerran käydä kottikärryn kanssa. Kannattaako urakkana edes teettää pientalon asennuksia, vai menisikö nuo ihan tuntitaksalla? Hyvä tarjous olisi tietysti sellainen, jossa hintakatto on kohtuullinen, mutta realistinen. Laadusta on paha sanoa mitään etukäteen, jos ei ole valmiiksi tuttavapiiristä suosituksia. Luottamus syntyyn kenties etukäteis keskusteluista itse tekijäehdokkaan kanssa.
Kesästä unelmoiden. Ajatukset ovat jo jossain tuolla aurinkoisissa päivissä. Syksyllä sitä taitaa olla jo vähän viisaampi rakentamisen(kin) suhteen...
Värejä, kiitos | WATW
-
Wednesday around the world
Huomaa miten lisääntynyt valo saa innostumaan myös väreistä. Koko syksy ja
loppuvuosi meni käsitöissäkin murretuissa luonnons...
Meilla oli Halikossa vesikiertoinen lattialammitys ja oltiin siihen tosi tyytyvaisia. Varaaja oli iso (1200 litraa?) joka hoiti lammityksen ja kayttoveden. Lammitysputkia lattiaan laitettaessa kannattaa varmistaa etta termostaatteja on tarpeeksi monta (ideaali joka huoneessa)
VastaaPoistaAnne, Lumimies kommentoi myös nyt ja sanoi, että vesikiertoinen lattialämmitys on paras.
VastaaPoistaÄlä itke maalämmön perään. Ainakin meidän kokemukset karmeat. Ostimme tämän kaksikerroksisen kivitalon 1985 viisi vuotta 'vanhana' ja eka kerran se hajosi jo -88 ja tuli kallis remontti. Sitten se hajosi täydellisesti -93. Ei tullut mieleenkään hankkia ko. kehuttua lämmitystä enää. Ja kaiken huipuksi se piti ääntä aina kun se lähti käyntiin. No, voitaisiin sanoa, että nyt uudemmat vehkeet ovat paremmat. Kahdella ystävälläni on nyt varsin uusi maalämpö ja kummatkin valittavat vieläkin melua! Se kuuluu etenkin yöaikaan, kun on hiljaista.
Nyt meillä on puistossamme käyttämättömät putket ja talo lämpiää sähköllä sekä puulämmityksellä leivinuunin kautta. Kallista, mutta huoletonta.
Jos vielä ikinä rakennamme, niin vesikiertoinen lattialämmitys.
Olenkohan liikaa mukana tässä projektissa, kun en ole niinku tekninen yhtään...
Arto: Hei siellä, miten menee?! : )
VastaaPoistaJuu, termostaatit laitetaan jokaiseen huoneeseen. Ilmanvaihdossakin on jokin takka-asetus, jota voi käyttää kun puulämmittää. Sellaisia kommenttejakin olen kuullut, että riittävän pitkä piippu varmistaa kunnon vedon, jolloin tuo ilmanvaihdon takkasäätökään ei ole niin olennainen.
Lattialämmitys on ainakin vilukissan (minä) unelma!
Leena Lumi: Kiitokset kommenteista ja terveiset myös Lumimiehelle! Teillä ei tosiaan ole maalämpö antanut ainakaan sitä parasta näytettä itsestään. Mulla ei ole yhtään niin tuttua kyläpaikkaa, että olisin päässyt lähemmin tutustumaan maalämpöilyn käytäntöön. Herkkäunisena en välttämättä olisi onnessani kovaäänisestä pömpelistä sisätiloissa (erillistä lämmintävarastoa ei ole nyt tulossa taloon).
Me ajattelimme myös ensin tuota poistoilmalämpöpumppua. Sitten tapasin messuilla vanhan tutun joka myi niitä (muistaakseni Nilanin laitteita). Turistiin hetki meidän projektista ja kaveri sanoi suoraan että vehje on hyvä, mutta yksin se ei riitä. Ehdotti sähköpattereita kaveriksi, kun kerroimme ettemme todennäköisesti ole kovin ahkeria takan lämmittäjiä. Ei sitten tullut PILPpiä meille.
VastaaPoistaVesi-ilmalämpöpumppuakin mietittiin, mutta niiden ongelma taas on se että lämpöä saa vähiten silloin kun sitä eniten tarvitsisi eli kovilla pakkasilla. Talo Värjölä -blogista voi lukea käyttökokemuksia. Ei siis VILPpiäkään.
Niinpä meille tulee maalämpö. Talon suunnitelmia hahmotellessa tuo MLP:n mahdollinen meteli otettiin jo huomioon suunnittelemalla tekninen tila pois makuuhuoneiden seinien takaa.
Vesikiertoinen lattialämmitys on nykyaikaa ja varmaan ihan hyvä. Pienenä miinuksena voi olla hidas reagoiminen lämpötilan muutoksiin, kun lattiavalun massa on aika suuri. Olen ymmärtänyt että tämä ilmeisesti haittaa eniten silloin kun lämpötila sahaa edestakaisin nollan vaiheilla. Etuna taas se että lämmönlähdettä voi helpohkosti vaihtaa. Joka tapauksessa tuollainen tulee meillekin.
Jos sinulla on hyvä (niin, mistäs sen tietää?) LVI-suunnittelija niin hän varmaan osaa parhaiten neuvoa lämmitystavan valinnassa.
Pitkästä piipusta piti vielä sanoa että se kyllä vetää hyvin, mutta jos talo on tiivis niin kyllä jostain pitää saada korvausilmaa sisälle erityisesti sytyttämisen ajaksi. Ikkunan avaaminenkin yleensä auttaa.
VastaaPoistaKatopa tuokin vielä, kun just siihen törmäsin:
VastaaPoistahttp://unelmiarakentamassa.blogspot.com/2011/01/lammitysmuodon-pahkailya.html
Harri: Hyviä pointteja tuosta poistoilmapumpustakin! Ehdottiko tutttavasi messuilla sähköpattereita vielä lattialämmityksen lisäksi?
VastaaPoistaLVIS suunnitelmathan tulevat teritaloilta, tai oikeastaan heidän alihankkijaltaan, alkuperäisten toiveiteni mukaisesti (ja ne minun toiveet perustuvat keskusteluihin lvi- ja sähkömiesten kanssa). Näitä suunnitelmia on nyt käyty läpi, mutta lopullista päätöstä tarvittavan pömpelin suhteen ei olla vielä tehty. Ecowatista puhuttiin aika pitkään, mutta tuo poistoilmalämpöpumppu voisi olla hyvä idea meille.
Kiitos blogivinkistä!
Joo, ehdotti. Mutta tuo Ecowatti on paljon parempi ratkaisu. Ja vielä jos PILPin voi yhdistää siihen, niin se varmaan olisi oikein mainio vaihtoehto jos maalämpöä et hanki.
VastaaPoistaTäältä pisteet Nilanille!! Meillä on siis poistolämpöpumppu, vesikiertoisella lattialämmityksellä. Talossa on lämmin ja takassa poltettu kovilla pakkasilla 1-2 pesällistä. Toiminut loistavasti! En sen kummemmin osaa selittää miten se toimii, mutta ei meillä ole ollut tämän talven aikana mitään ongelmia lämmityksen kanssa. Vekotin hoitanut kaiken, eikä ole kertaakaan esim. jäätynyt talven aikana..
VastaaPoistaHarri: Ecowatin hyvä puoli on tosiaan, että halutessaan siihen saa noita suoran sähkön korvaavia toimintoja kiinni. Ilma-vesi voisi ainakin olla realistinen tavoite.
VastaaPoistaNipsu: Kiva kuulla myös toimivia poistoilmalämpöpumppu kokemuksia! Minkä kokoinen asumus muuten teillä on? Meillehän tulee 148 neliötä lämmitettävää.