.

17.4.2014

Vihreä torstaiSaksankielessä kiirastorstaita kutsutaan nimellä Gründonnerstag (vihreä torstai). Sanan alkuperästä on ilmeisesti parikin teoriaa, mutta sen uskotaan tulevan latinankielisestä ilmaisusta dies viridium (vihreiden oksien päivä). Monessa muussa kielessä kiirastorstain nimitys viittaa puhdistautumiseen ja ripittäytymiseen, jolla on katolinen tausta. Suomenkieleen sana kiiras on ilmeisesti tullut Ruotsin sanasta skära, joka merkitsee puhdistamista. Ruotsinkielellä kiirastorstai on skärtorsdag.

Englanniksi kiirastorstai on Maundy Thursday, joka viittaa myös puhdistautumiseen, ja vieläpä tarkemmin jalkojen pesuun. Maundy -sanan takana on myös rakkauden käskyä tarkoittava latinankielinen sana mandatum.

Toivotan siis puhdistavaa, vihreää ja rakkaudella höystettyä kiirastorstaita ja sitä myöden myös hyvää pääsiäistä! Meillä koti ei ole vielä ihan puhdas, mutta vihreydessä pärjäämme kyllä.

4 kommenttia:

 1. Ihana kuva! Tuo vihreä on mun yhden tulevan tuolimaalaukseni väri. Kuka vielä sanoo, että vihreä ja sininen eivät sovi yhteen!

  Ihanaista pääsiäistä sinulle ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meille tämä vanha keittiöntuoli juuri tuon värisenä. Näyttää siltä että vanhan vaaleahkon vihreän alla on joku tummempi vihreä väri. Kauan on tainnut tuo vaaleampi sävykin jo tuolissa olla, ja saa olla edelleenkin. Vihreät vanhat tuolit taitavat olla (yksi) heikkouteni :)

   Samoin sinne - tunnelmallista ja varsinkin keväisen aurinkoista pääsiäistä ♥

   Poista

Kiitos kommentistasi ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...