.

7.2.2016

Toimiva keittiö #IKEA

Suunnittelin meille talomme rakennusvaiheessa IKEA-keittiön. Osasin silloin miettiä tärkeimmät toiminnot ja säilytysratkaisut aika mukavasti. Vinkkejä sain IKEAsta, suoraan myös suunnitteluohjelmasta sekä seurailemalla muiden keittiöprojekteja.

Nyt keittiömme on toiminut kodin sydämenä viitisen vuotta, ja olemme edelleen tyytyväisiä. Isoimmat plussat toimivuudesta tulee keittiön saarekkeen vetolaatikoista. Meillä saarekkeen uumeniin on kätketty aikamoinen määrä tavaraa. Ruokapöydän puolella on tarjoiluun tarvittavat välineet eli astiat ja aterimet. Hellan puolelta löytyy puolestaan ruokatarvikkeita, keittiövälineitä ja kaikenlaista purkkia ja purnukkaa. Tason päällä säilytämme jonkin verran kuivatarvikkeita lasipurkeissa.

Jääkaapin viereen suunnittelin mustan avohyllyn, josta napataan usein käytetyn kupit ja kulhot kätevästi. Vastapäiseltä seinältä löytyy keittiömme ainoa seinäkaappi, eli vierekkäin on kaksi vitriiniovellista hyllykaappia.Nyt kun lähdin blogiyhteistyön merkeissä miettimään keittiön säilytysratkaisuja, mieleen tuli heti muutama kohta, joiden käytännöllisyyttä voisi lisätä. Meillä toimivat erinomaisesti erilaiset säilytystölkit ja -purkit. Näitä on pääsääntöisesti viljelty vain keittiötason päälle, mutta nyt halusin saada myös kuivatavaralaatikot kuriin. Hankin meille eri kokoisia KORKEN -lasitölkkejä. Vaihtoehtona mietin vahvasti IKEA 365+ sarjan kuivaelintarvikepurkkea, jotka ovat designiltaan linjakkaita, ja jotka veisivät vähän tilaa kaapiin uumenissa.

Uudet lasitölkit valjastettiin erilaisten elintarvikkeiden säilytykseen. Naputtelin dymo-laitteella purkkien kansiin vielä sisällön nimet, jotta näitä on helppo poimia vetolaatikosta ruoanvalmistuksen yhteydessä. Purkit on myös sen verran kivannäköisiä, että näitä voi tarvittaessa nostaa osaksi tarjoilua tai jättää vaikka hellan viereen esille. Jälkimmäisessä kuvassa näet muuten kyseisen vetolaatikon lähtötilanteen...
Lisää ideoita ruoansäilytykseen löydät täältä.

Hankin meille muuten samassa rytäkässä muutaman uuden lasisen purkin myös keittiötasolle laskettavaksi. Sinnerlig-purkkien muotokieli on sangen onnistunut ja korkkinen kansi on mukava lisä. Purkit soveltuvat mainiosti tekemään vaikka myös maljakon virkaa.

IKEAn METOD-keittiöön saatavilla monenlaisia säiltysratkaisuja. Kaappien ja laatikoiden käytännöllisyyttä lisäävät erilaiset keittiökaappien sisusteet. Vetolaatikoiden jakajat, veitsitelineet, aterinlaatikot, upotettavat hyllyt ja lautastelineet tuovat sitä kaivattua järjestystä ja auttavat myös ylläpitämään sitä.

Elintarvikkeita säilyttävien vetolaatikoiden lisäksi ryhtiliikettä kaipasi teelajitelmani, joka on vellonut pitkin keittiönurkkausta. Pidän todella paljon teestä, ja keitän erilaisia teelaatuja pitkin päivää. Koska tässäkin tapauksessa on kyseessä säilytystarve usein käytetyille tuotteille, päädyin lisäämään keittiön nurkkaan pienen avohyllyn. Hylly jää itseasiassa seinäkaappien taakse piiloon, jos tilannetta tarkastelee ruokailutilamme puolelta eli keittiön edestä. Valitsin ratkaisuksi Ikean mustat EKBY VALTER -hyllynkannattimet sekä EKBY-LAIVA hyllylevyt.Täytyy kyllä erikseen mainita säilytysratkaisun erityisen edullinen hankintahinta, joka oli yhteensä 15,98 €.  Hyllynkannattimet on propattu kipsilevyseinään.

Jos tuo kohdepaikka olisi ollut hieman leveämpi, olisin ehdottomasti halunnut meille BOTKYRKA-seinähyllyt, jotka ovat muotokieleltään aivan mainiot. Muutenkin kannattaa hyödyntää myös seinäpintaa säilytykseen, varsinkin jos keittiö on pieni. IKEA on ihan erikseen miettinyt ja panostanut myös pienten keittiöiden tilaratkaisuihin. Keittiön seinäsäilytystarvikkeita löydät täältä.


Aiemmin meille on hankittu kuvassa näkyvät HYLLIS-sinkkihylly, joka tuo omalta osaltaan hieman lisää laskutilaa keittiöön. Niinkuin kuvista voi havaita, meillä hyllyt ja tasot saavat jossain määrin täyttyä tavarasta, eli hyllyt on hankittu reilua käyttöä varten, eikä niinkään kauniiden asetelmien ja sisustuksen yksityiskohtien vuoksi. Tikashyllyn alaosassa meillä on muoviset säilytyslaatikot koiranmuonaa sekä koiran muita tarvikkeita varten. Mielestäni siistit säilyttimet voivat olla huoletta esillä, sillä näistä koiranruokaakin on helppo kauhoa ruokakuppiin aamuin illoin.

IKEA.fi -sivustolta löydät lisää säilytysratkaisuja sekä keittiöinspiraatiota. Parhaillaan IKEAlla on menossa keittiöviikot (4.2. - 1.3.2016), eli pääset hyödyntämään kampanjan edut vaikka heti.

Onnea on toimiva keittiö ♥

Kuvat alla © IKEA


6 kommenttia:

 1. Paljon kivoja ratkaisuja <3

  Mekin olemme kovia teenjuojia, mutta tyttäremme on laadun suhteen valikoiva eli merkkejä on tosi paljon ja meidän pussiteet eivät ole mitään. Laitankin tämän linkin hänelle teen ja säiltyspurkkien tähden ja muutenkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun makuun kelpaa kyllä pussiteet(kin), ja ostelen ja testailen erilaisia irtoteelaatuja aina kun noita tulee vastaan. Loviisassa on nykyjään sellainen kahvila kuin Runda Munken, jolla on myös omaa teen maahantuontia. Olen heidän valimoimastaan jo testaillut useampia :)

   http://www.rundamunken.fi/?page_id=587

   Poista
 2. Teillä on kyllä aivan ihana keittiö. Omasta keittiöstä haluaisin nuo hirmuisen syvät sivukaapit pois ja jotain toimivampaa tilalle. Kaapit ovat niin syvät, että kattiloita on vaikea saada sieltä pois.
  Ihana sunnuntai-iltaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)

   Juu, tuo on tosiaan yksi syvien kaappien haasteista, kun taakse sijoitettujen tavaroiden luokse on hankala päästä. Nykyään noihin on kyllä tarjolla erilaisia mekanismeja, jotka kiepsauttavat tavarat ees ja taas :)

   Poista
 3. Pienten keittiöiden ongelmaratkaisut olisi kiinnostavia. Meitä keittokomeroiden ja mini keittiöden omistajia on paljon. Paljonko teillä on neliöitä keittiössänne?

  Kahvin ystävien hyllyt olisi tarpeen meillä (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä keittiö + ruokailutila + olohuone on yhtenäistä tilaa, mutta arvioisin, että keittiösyvennys itsessään on noin 15 neliön kokoinen. Ihan kompakti kokonaisuus siis, mutta se avaruus syntyy yhtenäisestä tilasta ja korotetusta katosta.

   Kahvihifistelijät tarvitsevat varmasti myös kivan säilytyspaikan erilaisille laaduille! :)

   Poista

Kiitos kommentistasi ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...