.

22.1.2012

Keittiö. Nyt.

Tasan vuosi sitten suunnittelin keittiötämme Ikean suunnitteluohjeman avulla. Suunnitelmissa oli muutenkin hankkia keittiö ainakin kaappien osalta Ikeasta. Tarjouksen aioin ottaa kuitenkin myös muutamasta muusta paikasta.

Sittemmin myös tilasin keittiön Ikeasta. Mukaan tulivat kaapit, työtasot, allas sekä kodinkoneista liesituuletin, liesitaso, uuni ja astianpesukone. Kylmäkaapin ajattelin saada hankittua retromallisena, eli joko Smegin, Gorenjen tai Bombanin mallistosta.

Kuinkas sitten kävikään? Ikean keittiötilaus tuli ihan ajallaan, eli lastasin sen silloiseen vuokra-asuntoomme, litteissä laatikoissa onneksi. Retrohenkinen kylmäkaappi on edelleen toivelistalla, ja sen korvaa second hand-ostettu Whirpoolin jääkaappi. Toivottavasti musta, valkoinen tai vaaleanpunainen Smeg vielä rantautuu joskus meidän keittiöömme. Pärjäämme sillä välin nykyisen jääkaapin ja pienen arkkupakastimen turvin.
Keittiö asennettiin muutama viikko ennen muuttoamme. Menetin muuttohässäkän jälkeen myös tiskikoneneitsyyteni, eli nyt käsin tiskaaminen koskee vain niitä arimpia astioita. Tiedä sitten onko nopeampaa tiskata (suit sait) käsin, vai ladata ja tyhjentää konetta. Ainakin astiat majailevat nyt oikeilla paikoillaan kaapeissa, eikä jatkuvasti kuivauskaapissa, jota enää ei edes ole.

Keittiön toimivuus on vaikuttanut ihan mukavalta. Laskutilaa on riittävästi. Vesipiste, ruoanvalmistus sekä jääkaappi ovat riittävän lähellä toisiaan. Saarekkeeseen uppoaa aika reilu määrä astioita, ja hellan puolisiin laatikoihin kuivatavaraa. Jääkaapin sivulle jääviin avohyllyihin olemme nostelleet päivittäisessä käytössä olevat muro-, tee-, kahvi- ja näkkäripurkit. Ruokaisat kuivatavarat säilytetään lasi- sekä peltipurkeissa. Maailman rumin mikroaaltouuni majailee avohyllyjen alapuolella, ja sijaitsee näin katseilta piilossa. Mietin myös mikron pudottamista muuttokuormasta, mutta onhan tuo kätevä, kun lapset lämmittelevät eilisen päivän jämiä koulun jälkeen.


Keittiön suunnittelu- ja toteutusvaiheesta ei ole oikeastaan muuta huomautettavaa kuin sähköläpivientien sijoittelu. Muutama pistorasia ja valaisimen paikka olisi ideaalisti jossain muualla, kuin missä ne nyt sijaitsevat. Itse vastasin siis sähkösuunnitelman kommentoinnista, enkä tuota parempaan lopputulokseen olisi päässyt. Vaikka keittiö oli tilattu jo ennen sisätilojen rakentamista, ei sähkösuunnitelmaan välittynyt sentin tarkka sijoittelu. Täytyy kyllä sanoa, että asia ei edes kummemmin häiritse. Liesituulettimen pistorasia saisi kuitenkin olla mieluusti piilossa tuulettimen teräskuoren alla.

Harmaa väri keittiösyvennyksen seinissä mielyttää edelleen silmää. Valinta on siis täysin nappi. Laattoja keittiössämme ei ole, ja Tikkurilan Lujalla maalatut seinät ovat toimineet hyvin myös paistinpannuroiskeiden kanssa.

10 kommenttia:

 1. Ne Smegin jääkaapit ovat niiiin ihania! Siinä Hillittyä kauneutta kirjassa, jossa ne upeat huoneistot ympäri maailmaa oli tehty pääasiassa kierrätysmateriaalista, oli kaunis, melkein samanvihreä Smegin jääkaappi kuin on meidän keittiö. Voin vain kuvitella sitä pinkkinä...Meri aikoo hankkia sen punaisena.

  Mahtava saareke, valot sekä kätevät avohyllyt. Minäkin laitoin avohyllyjä ja yhtään en ole katunut.

  Onnea uuteen keittiöön ja herkullisia hetkiä!

  VastaaPoista
 2. Kiva keittiö! - Myös minulla on sanomista oman keittiön pistorasioista. Rasiat ovat varmaan oikeilla kohdilla ja sievästi piilossa, mutta suunnattu niin, ettei minun käsivoimilla tavallista maadoitettua tulppaa saa työnnettyä paikailleen. Esim. pölynimurin haluaisin kytkeä juuri näihin rasioihin, joita on työpöydän päällä ruhtinaalliset viisi kappaletta. Kaikin puolin muuten olen edelleen tyytyväinen keittiööni.

  VastaaPoista
 3. Aivan yli ihana keittiö! Rattioisia hetkiä sinne ja hyvää alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
 4. Leena Lumi: Smegit ovat ihan huippu kivannäköisiä, ja kuulemieni käyttökokemusten mukaan myös muuten laadukkaita käytössä. Pyysin rakennusvaiheessa maahantuojalta tarjoushintaa Smegin jääkaappipakastimesta, ja sain tarjouksen, joka kepitti Saksasta tilaamisen. Edelleen siis tuo kaappi toiveissa. Ja kylpyamme...

  Avohyllyt ovat käytännölliset, ja siinä on myös arjen kauneutta. Esillä olevia purnukoita voi tietysti ajan kanssa myös päivitellä uudenlaisiksi.

  Kiitoksia toivotuksista!!

  Villiviini: Pistorasiat ovat ainakin uuteena melko tiukkoja. Muutaman käyttökerran jälkeen kyllä hiukan helpottaa.

  Teillä on ainakin tarpeeksi rasioita, ja se on hyvä juttu! Meillä on keittiössä rasioita hiukan nippa nappa, ja se on tietysti juuri rakennetussa talossa vähän hölmö juttu. Tosin juuri tällä hetkellä käytössä olevat laitteet saavat virtaa ilman, että toisia pitäsi siksi aikaa irroitella.

  Lemmi: Kiitoksia :) Keittiössä tulemme varmasti viihtymään ja monet ruokahetket valmistamaan.

  Hyvää uutta viikkoa myös sinne!

  VastaaPoista
 5. Tuo keittiön valaistus on kyllä aivan alta riman!

  VastaaPoista
 6. Anonyymi: Tuo kommentointitapasi on kyllä aivan alta riman!

  VastaaPoista
 7. Aivan ihana keittiö! Mä luulen, että nuo pistorasiajutut on sellaisia, jotka huomaa itse mutta muut ei kiinnitä huomiota kuin kokonaisuuteen. Mä en ainakaan ihtekseni olis huomannut tuota liesituulettimen pistorasiaa :) Tykkään kyllä kovasti sun keittiöstä, ihanan avara! Ja tuo saareke - siitä haaveilin mutten varmaankaan saa sitä mahtumaan meidän keittiöön :(

  VastaaPoista
 8. Anonyymi: "Jep"

  Anonyymi: Jep! :)

  Jane: Kiitos! Ja pääasia, että itse viihdymme :) Saareke tosiaan ajaa asiansa, ja kun keittiö-olkkari on yhtenäistä tilaa, niin tuntuu, että saareke jättää sen ruoanvalmistuksen kuitenkin sinne toiselle puolelle. Nautinnot sitten saarekkeen paremmalla puolella :))

  VastaaPoista
 9. Moikka, Kyselisin miten teidän saareke on rakennettu? On juuri sellainen kuin haluaisimme :) Onko se ihan keittiön kaapeista ja toisella puolella suojalevy?
  -jenni-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Jenni,
   tästä linkistä näet keittiösuunnitelman:
   http://kotikolmelle.blogspot.fi/2011/01/keittiosuunnitelmia.html

   Saarakkeessa on siis kuusi kappaletta vetolaatikostokaappeja. Vetolaatikoita on sekä ruokailutilan että ruoanvalmistuksen puolelle. Saarekkeen päällä on Ikean vakio harmaat työtasot. Mittatilauksella olisi saanut työtason joka olisi peittänyt koko saarekkeen (ei saumaa keskellä). Meidän saarekkeen päällä kun on nuo vakiotasot, niin keskellä saarekkeen pintaa näkyy sauma.

   Poista

Kiitos kommentistasi ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...