.

5.11.2010

(Rakentajan) Järki & tunteet

Kävin viikolla tapaamassa Kastelli-talon myyjää. Mielestäni Kastellin myyntiprosessi on hoidettu melkoisen mallikkaasti aina siitä hetkestä eteenpäin, kun potentiaalinen asiakas naputtelee kotikoneellaan ja etsii talo vaihtoehtoja netistä. Taloja ja talopaketteja voi varmasti kartoittaa muutenkin kuin näyttöä tuijottamalla, mutta minulle se on tiedonhaun ja tilanteen sekä toimittajien kartoittamisessa väylä numero yksi. Karsintavaiheen jälkeen voi keskittyä sitten pienemmän valikoiman syvälliseen läpikäymiseen. Ensin listoilta putoavat vähiten potentiaaliset talotoimittajat, ja pikku hiljaa karsintaa tapahtuu myös talofirman valikoiman sisällä. Lopulta toimitaan muuallakin kuin bittiavaruudessa eli istutaan ihan naamatusten kauppiaan tai muun edustajan kanssa.

Olen käynyt siis läpi talopaketti vaihtoehtoja, jotka tarjotaan niin sanotusti "viittä vaille valmiina". Kastellilla se tarkoittaa sitä, että sisäpinnat ovat kipsilevytettyinä ja lattirakenteesta löytyy lattilämmitys. Lattia sekä märkien tilojen seinät ovat valettuja. Olen ottamassa talopakettitilaukseeni myös hormipaketin. Tulisijan tilaan todennäköisesti omatoimisesti jostain (Go pönttöuuni go!). Kun talopaketin pystytys on sitten joskus siinä vaiheessa että minä ja minun viattomat talkoolaiseni otamme työkalupakin kauniiseen käteen, on meidän tehtävänämme maalaaminen, tapetointi, lattiamateriaalin asennus, saunan sisustuksen tekeminen sekä mahdollinen sisäkaton panelointi (todennäköisesti maalaan myös katon eli jäänee kipsilevylle). Tyttäret ovat muuten ehdottamasti sitä mieltä, että minun pitää ihan ensimmäiseksi hankkia akkuporakone! Voiko nainen edes pärjätä ilman porakonetta?

Kun lähdin suunnittelemaan talonrakentamista, unelmoin perinteisestä puolitoistakerroksisestä puuverhoillusta kodista. Ensimmäisenä vastusti tontin hankinta. Tontti, josta päädyin tekemään varauksen, ja josta kaupat on määrä tehdä ensi perjantaina, ei salli kuin yksikerroksisen talon rakentamisen. Hyvä on sitten! Ei tuo tonttikaan ole sellainen jumalainen "kerran elämässä sitä vain rakennetaan", vaan järkiratkaisu. Tunneratkaisu vaatisi selkeästi enemmän aikaa ja rahaa. Seuraavaksi olen jatkanut talomallistojen (1-krs) haravointia. Ihastuinkin esimerkiksi Kastellin valikoiman Plazia 155PU taloon (se siitä perinteisestä mallista). Tuota mallia ei kuitenkaan saa viittä vaille valmiina, joten viiva yli pulpettikattoisen vaihtoehdon. Loppujen lopuksi tunnun olevan aika kaukana lähtökohtana olleesta unelmastani, mutta järkipäätöksenä aion lähteä tässä projektissa tavoittelemaan kotia kolmelle omien resurssien puitteissa. Viikonloppuna aion lyödä lukkoon talomallin, jonka tilaan. Jotain hyvin tavallista ja järkevää - eikä se kyllä tunnu mitenkään pahalta!

Hyvää viikonloppua! Ensi viikolla muuten nostetaan laina, ostetaan tontti ja tavataan pääsuunnittelija ehdokas. Talotilauksen voisi heittää kehiin sitten seuraavalla viikolla kun tontti on hallussa. Elämme jännittäviä aikoja.

Jotain pientä... nautitaan viikonlopusta!

11 kommenttia:

 1. Muista miettiä miten talo istuu tontille. Miten ilmansuunnat ovat, lämmittääkö ilta-aurinko makuuhuoneista pätsin, onko olohuone illalla pimeällä puolella. Mistä on tontille tulo ja onko kulku sisään taloon samalla puolella yms. Mahtuuko talo tontille, ota huomioon kuinka lähelle rajaa saa rakentaa.

  VastaaPoista
 2. Totta. Hyviä pointteja! Talolle on oikeastaan ehdolla kaksi pätevää sijoituskohtaa tontilla. Toinen on ideaalimpi tuon auringon kierron kannalta ja toinen ehkä parempi jos ajattelee yleistä sijoittelua tontilla mukaan lukien mahdolliset tulevat muut rakennukset (autokatos+varasto ja puulämmitteinen kesäsauna).

  Talo mahtuu mainiosti tontille, jonka koko on 1582m2 ja rakennusoikeutta kertoimella 0,15.

  VastaaPoista
 3. Jos tontilla on puita ja muuta kasvillisuutta, niin kannattaa jättää niitä mahdollisuuksien mukaan. Ei häiritse paahtava aurinko, jos on varjostavia puita olemassa.
  Onnea talourakalle!

  VastaaPoista
 4. Tontilla on kyllä tien vierustella puustoa, jota aionkin aika pitkälti säästää. Itse tontilla on lähinnä vähän nuorta pajukkoa ja muutama koivun alku. Muutenhan tuo on lähinnä rikkaruohojen valtakuntaa. Ja pintaa syvemmältä todennäköisesti potentiaalinen savikaivos.

  VastaaPoista
 5. Ensinnäkin, tuo salaatti maistuis kyllä mullekin! Tuli nälkä.

  Toisekseen, sulla on upea viikko edessä. Ihailen rohkeuttasi ja tarmoasi. Peukut on pystyssä, että passeli talo löytyy ja että kaikki rullaisi ihan parhaalla mahdollisella tavalla.

  Me asumme nyt järkitalossa. Unelmataloon on vielä matkaa, mutta ehkä jonain päivänä!

  Lähetän Sinulle vielä halin. Käytännön asioihin musta ei isommin ole edes mietintäapua.

  VastaaPoista
 6. Voi kiitos Johanna! Kannustus lämmittää mieltä, ja halit lähtevät täältä myös takaisin päin!!

  VastaaPoista
 7. Yhdyn Harrin eli tsekkaa nuo asiat!

  Me ostimme tämän kivitalomme tältä saarelta ihan hurmiossa ja kaikki melkein onkin ollut täydellistä, mutta sisääntulo on väärällä puolella. se ei rassannut ensin, mutta nyt kyllä. Katselen koko ajan kaikkien talofirmojen pohjaratkaisuja, mutta tuskin jaksamme aloittaa enää alusta, etenkään koska olemme kovin kiintyneitä isoon kolmitasoiseen puutarhaamme...

  Tätä projektia on todella kiintoisaa seurata!

  (Myin vosi sitten tontinkin pois kotipitäjästäni meren rannalta, joten eiköhän me tänne Päijänteen ranalle jäädä.)

  VastaaPoista
 8. har en tävling i bloggen just nu som går ut på att du ska lista ut vilket intro det är jag spelar på piano :) kika in och se om du vet vad jag spelar!

  VastaaPoista
 9. Leena Lumi: Kompromissejä joutunee useimmiten tekemään. Talollekin antaa tiettyjä toimimattomuuksia anteeksi jos sijainti ja miljöö ovat muuten toiveen mukaisia.

  Kolmitasoinen puutarha! Kuulostaa kiintoisalta! Ja veden läheisyys on aina plussaa, ainakin minusta.

  VastaaPoista
 10. Ihan mielenkiinnosta utelen jos Teri-Talot on tullut vastaan talotoimittajavaihtoehtona? Meillä ainakin Teri-Talojen paketti oli taloudellisin vaihtoehto. Lisäksi olen Teerijärveltä kotoisin ja tunnen luottamusta yhtiöön, niin ei ollut vaikea valinta loppujen lopuksi.

  VastaaPoista
 11. Hei Jonas,
  Teri-taloon olen tutustunut melkoisen heikosti, vaikka täältä blogimaailmasta löytyy useampikin meneillään oleva Teri-taloprojekti, ja jotka ovat kaiken lisäksi saaneet kehuja rakennuttajilta. Vielä tuota tietysti ehtisi sieltäkin tarjousta kysellä, kun on talopakettitilaus tekemättä.

  Minulla on tällä hetkellä Kastelli aika korkealla toimittaja ehdokaslistalla. En tiedä sitten onko sillä vaikutusta, että olen alunperin Oulusta kotoisin : ) Sieltähän ne Kastellitkin tulevat!

  Kiitos vinkistä! Taidanpa vähän surffailla Terin suuntaan...

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...