.

21.3.2012

30 minuutin inspiraatiot

Ostin Jamie Oliverin "Jamien 30 minuutin ateriat" kirjan hetken mielijohteesta ruokakauppakäynnin yhteydessä. Olen katsellut vastaavia 30 minuutin ohjelmapätkiä jokusen myös televisiosta. Tykkään Jamien tyylistä kokata, vaikka kaikkia raaka-aineita ei ole helposti Suomesta saatavilla. Resepteissä toistuu myös usein samantyyppiset ainekset. 30 minuutin ruokaohjeissa luotetaan esimerkiksi valmiisiin vihersalaattisekoituksiin. Meillä saa harvemmin vesikrassia, pinaattia tai sinappikaalia laadukkaana tuoreena pussitettuna tuotteena. Kirjassa mainitaan usein myös pancetta, jonka voi korvata tietysti muullakin pekonilla. Itse en välitä pekonista laisinkaan. Selailtuani reseptejä iltalukemisina, olen huomannut, että myös anjovisfileet, parmesanjuusto, punainen chili ja tuoreet yrtit ovat vahvassa roolissa, kun Jamie kokkaa. Keittiöstä tulee tietysti löytyä myös oliiviöljyä, merisuolaa sekä mustapippuria, kun maistuvaa ruokaa laitetaan.

Tänään en laittanut ruokaa yhdelläkään Jamien ohjeella, mutta 30 minuutin ateriat -kirjan lueskelu toimi inspiraation lähteenä, kun ruoanlaiton aika koitti. Nostelin vihersalaattia isolle vadille melkein Jamien ottein. Lorauttelin hyvää oliiviöljyä mausteeksi, pilkoin jokusen tomaatin, lisäsin mozzarellaa sekä rouhaisin mustapippuria myllystä. Jauhelihakastikkeeseen lisäsin pienen yhden kynnen valkosipulin, luomu tomaattimurskaa, lorauksen ruokakermaa sekä yhden Myrttisen suolakurkun. Stroganoff-tyyppinen kastike maistui tällä kertaa riisin sekä hyörytetyn parsakaalin kanssa.

Jos olisin Oliver, minulla olisi kenties ollut vielä aterian päätteeksi joku kiva pieni jälkiruoka, mutta niin ei käynyt tällä kertaa. Tosin täytyy huomauttaa, että kun 30 minuutin ateriat -sarjaa kuvattiin, hääri studiokeittiössä Jamien lisäksi kymmenpäinen ammattilaisjoukkio avustamassa. Minulla ei ollut paikalla apukokkeja taikka stailaajia. Päivän ateria maistui silti oikein hyvältä!



























































6 kommenttia:

  1. Salaattiruuat ovat kyllä aina hyviä. Jamien jutuista en ole nähnyt kuin pari jaksoa siitä, kun hän on yrittänyt muuttaa amerikkalaita kouluruokailua. Varsin vatsaakääntävä jakso oli varsinkin jäätelöstä...

    Mun pitäisi kanssa ryhdistäytyä keveämmän ruokailun saralla. Mutta kun se lasagne on vain niin hyvää!

    VastaaPoista
  2. Johanna: Olen nähnyt useamman jakson, jossa Jamie seikkailee Amerikan kouluissa. Aika samanlaista oli meno myös britti kouluissa, tai ainakin niissä tarjottiin melkein poikkeuksetta pakaste ym valmispöperöitä. Rasvakeitin oli se ykkös juttu.

    Lasagne on hyvää! Tykkään myös sellaisesta versiosta, johon tulee munakoisoviipaleita jauhelihan tilalle.

    Mulla jotenkin luonnostaan lähtee kevään tullen mieliteot kevenemään. Mikään ei taas estä marraskuussa suklaanhimoja. Pistetään nämä vaikka valon vaikutuksen piikkiin :)

    VastaaPoista
  3. Anne, onpas hyvät kuvat!

    Tiedätkö, minulla on himo Stroganoffiin, mutta minä teen sen nakeista, hyvin tyyristä nakeista. Meillä ei muuten makkaraa ja nakkia näy, mutta Stroganoffia pitää muutaman kerran talvessa saada.

    Tähän voisi lisätä, että minulla on aina ollt himo maustekurkkuihin, mutta luovuin niistä hammaskiilteni eduksi, ehkä syön niitä nyt Stroganoffin kautta,

    Juu, juu, tiedän, että nakeissa on vaikka mitä lisäaineita, mutta missäpä ei olisi.

    VastaaPoista
  4. Leena Lumi: Kiitos!

    Nakkiversiona tuo stroganoff on vähintään yhtä hyvä! Kokolihaista (suikale tai pala) kastiketta en tee tuskin koskaan, kun en oikein itse sellaisesta välitä.

    Ai, viekö etikka hampaista kiilteen? Maustekurkkuinspis iskee onneksi kausittain, joten ehkä purkkien välillä on riittävästi palautumisaikaa (hampaille).

    VastaaPoista
  5. Jamie Oliver on kivan rento kokki. Itsellä ei ole yhtään hänen kirjaansa, mutta olen seurannut kyllä tv-sarjoina hänen kokkailuja. Mä en ehkä noudata ihan tarkkaan hänen ohjeitaan, vaan otan vaikutteita. Nykyään lorautan esim, balsamiviinietikkaa uunijuureksiin. Tehdään aika usein yhtä hedelmäpiirakkaa, johon taikina tulee päälle.

    Se on totta, ettei kaikkia ruoka-aineita oikein ole edes tarjolla Suomessa.

    VastaaPoista
  6. Tillariina: Jamie on aika valloittava persoona ohjelmiensa välityksellä. Itsekään en ota talteen tarkkoja reseptejä, mutta jo pelkästään katselemalla voi saada inspiksiä seuraavaan ruoanlaittokertaa varten.

    Uunijuurekset, joihin tulee balsamicoa - nam, ehdottomasti! :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...