.

1.4.2013

Non Woven tapetointi

BLOGIYHTEISTYÖ | Non woven -tapetit on valmistettu polyesteri- ja selluloosakuiduista. Non woven -tapetit pysyvät hyvin kuosisssaan tapetoinnin aikana, eikä erillistä vettymisaikaa tarvita. Tapetin asennukseen käytettävä liima tai liisteri voidaan levittää suoraan tapetoitavalle pinnalle ja tapetti nostetaan suoraan seinälle sellaisenaan. Non vowen sekä Easy up -merkeillä varustettuja tapetteja löytyy monelta eri valmistajalta, joten jokaisen tapettimerkin ja -laadun kohdalla kannattaa varmistaa millaista liimaa tapetille suositellaan.

Meillä laitettiin eilen seinälle Cole & Sonin Cow Parsley -tapettia, joka on laadultaan Non woven. Tapetin kuvion kohdistus on 76 cm, joka kannattaa ottaa huomioon tapetin menekkiä arvioidessa. Pienen lisä haasteen tapetoinnille toi myös tapetoitavan seinän rakenne, eli tapettiseinällä oli nousua 2,5 metristä noin 3,2 metriin katon nostettujen kattoristikkojen myötä.

Olin hankkinut tapetointia varten tarvittavat apuvälineet sekä non woven -tapetille tarkoitettua liisteriä. Sekoitin liisterijauheen paketin ohjeen mukaisesti veteen. Liisteristä tuli todella paksua ja jollain tapaa ilmavaakin. Liisterin sai siis levittää suoraan seinälle. Levitykseen käytettiin kaupan perus tapetointisetin liisteriharjaa. Liisteri oli väriltään kirkkaan pinkkiä, mutta muuttui hetkisen levityksen jälkeen läpinäkyväksi.

Tapetti asennettiin suoraan seinälle rullasta. Tapetointipöytää taikka tapetin ennakkoon mittaamista ei tarvittu. Nousevan seinän vuoksi tapettia joutui jättämään katon puolelle välillä reilustikin, jotta kohdistuksen sai paikoilleen. Tapetoinnissa on hyvä olla mukana kaksi henkilöä, jotta toinen voi asettaa tapetin oikealle kohdalle ylhäältä alkaen, ja toinen pitää tapettirullaa irti seinästä tarvittavan ajan. Kun tapetti on saatu yhdeltä leveydeltä kiinitettyä seinään, rulla vain katkaistaan tapettiveitsellä.

Itse pidin non woven tapetin helposta käsiteltävyydestä. Tapetti asentui myös hyvin nätisti ilman ruttuja taikka ilmakuplia. Cole & Sonin tapetti oli myöskin mukavan paksun oloista ja sitä oli helppo käsitellä.

Noin kolmen metrin seinäpituuden tapetoimiseen kului aikaa kaikkinensa noin kaksi tuntia. Ruokailutilamme ilme muuttui siis uudenlaiseksi melkoisen nopeasti. Heti valmituttuaan seinä näytti todella kotoisalta.

Kun tapetoit kuitutapetilla
- irroita mahdolliset katto-, lattia- ja kulmalistat
- irroita katkaisijoiden ja pistorasioiden kannet
- varmista, että sähköiskun vaaraa ei ole
- pistorasian voi suojata väliaikaisesti myös maalarin teipillä, jotta liisteriä ei joudu rasiaan
- kun seinäpinta on tasainen (vanha tapetti poistettu, kenties pohjamaalattu) voidaan liima / liisteri levittää suoraan seinään noin kahden vuodan leveydeltä
- ota huomioon tapetoidessa seinän mahdollinen vinous ja suunnittele ensimmäisen vuodan kiinnitys huolella
- käytä apuna vatupassia sekä mittaa (ensimmäisen vuodan kiinnityspaikan voi merkata seinään myös lyijykynällä)
- tapetti voidaan leikata halutessa määrämittaiseksi tai tapettia voidaan alkaa kiinnittämään myös suoraan rullasta
- käytä kiinnittämisessä apuna tapettiharjaa tai -lastaa, kosteaa rättiä tai pyyhettä liisterin pyyhkimiseen sekä terävää tapettiveistä
- leikkaa pistorasiat ja katkaisijan kohdat esille vielä kun liisteri on märkää
- pyyhi ylimääräinen liisteri tapetin saumakohdista ja muilta pinnoilta heti pois kostealla rätillä

Cole & Son -tapetteja myy Värisilmä -myymälät. Meillä ruokailutilan seinälle valikoitui loppujen lopuksi kuvissa näkyvä mustavalkoinen Cow Parsley -kuosi. Loppumetreillä mietin myös muutamaa eri Borås tapettien vaihtoehtoa. Boråsin tapetit löydät myös Värisilmä-liikkeiden valikoimasta.

http://www.varisilma.fi/tuotteissa/tapetit/cole-and-son/


20 kommenttia:

 1. Ai hurja! Tulipas oikeesti tosi hyvännäköinen! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Seinä tuntui heti tapetoinnin jälkeen tosi kivalta! Ja nyt sitä on sitten tuijoteltu herkeämättä :)

   Poista
 2. Tapetilla saa uskomattoman hienoja tunnelman muutoksia aikaiseksi! Meillä laitettiin myös olohuoneeseen samankokoiselle seinälle tummahko tapetti ja tila muuttui täysin. Nyt on etsinnässä uusi tapetti ruokapöydän taakse...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, minä tykkään tapeteista ja niiden luomasta tunnelmasta kovasti. Ja kun tapetointi oli vielä näin helppo ja nopeaa, niin ei tarvinnut hirveästi motivaatiota hakea, kun tätä lähdettiin toteuttamaan.

   Poista
 3. Jännä tapettivalinta!! Hieno lopputulos :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tumma tapetti on tavallaan hallitseva, mutta minusta tämä sopii juuri tuolle seinälle oikein hyvin.

   Poista
 4. On se upea, oikein tosi onnistunut! Muuttaa tilaa uskomattoman paljon yhden seinän tapetointi. Tuleehan pian lisää kuvia koko tilasta, siis joka suunnasta suhteessa tapettiseinään, joohanjoohan? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä tuntui kyllä heti omalta, kun seinä saatiin valmiiksi.

   Totta kai, uusia kuvia ja näkymiä tulee blogiin tulevissa postauksissa :)

   Poista
 5. Ja jos haluaa päästä vielä helpommalla niin ostaa valmista liisteriä, eikä näin ollen tarvitse sekoitella itse. Liiman levittäisin itse ihan telalla seinään, helppoa ku heinänteko :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mikä ettei. Mulla ei itse asiassa ole kokemusta valmiista liisteristä, mutta ovat takuulla sitten tasaista laatua ilman möykkyjä.

   Tela toimii myös hyvin, tosin katonrajassa joutuu käyttämään pensseliä, jotta ei tule telattua myös kattoa. Meillä oli myös kaistale maalarinteippiä sivuseinällä ja katon rajauksessa, jotta liisterin poisto käy helpolla.

   Poista
 6. Kerrassaan upealta näyttää tapetti seinällä, loistovalinta! Propsit sinulle myös sen asennuksesta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, mulla oli tapettimestari apuna (tai minä olin hänen apuna), joten yksin en varmaankaan olisi saanut tuota seinälle.

   Tykkään myös itse tapetista oikein kybällä :)

   Poista
 7. Tykkäystä!!! (:

  VastaaPoista
 8. Tapetti sopii tosi hyvin tuon senkin ja valaisimien kanssa :)

  http://aboutmissordinary.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, nyt juuri tuntuu siltä, että senkki voisi olla entisellään, mutta muuten tapetin muutos sai aikaan fiiliksen, että muutakin pitäisi muuttaa (tai vaihtaa järjestystä)...

   Poista
 9. Cow Parsley on yksi omistakin suosikeistani! Mahtavan näköinen!! =) Cole&Sonin tapetteja saa myös verkkokaupasta Seinäruusu, jolla on myös liike Tampereen keskustassa. =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Cow Parsley on vielä jotenkin niin eri oloinen erilaisina väri vaihtoehtoina. Itse funtsailin aika pitkään kahden eri sävy vaihtoehdon välillä, mutta päädyin lopulta tähän tummimpaan.

   Seinäruusun olen huomannut netistä. Tampereen sisustuskauppa tilannetta olisi kyllä kiva lähteä jossain vaiheessa kiertelemään :)

   Poista
 10. Moi,
  olen miettinyt tätä samaa tapettia olohuoneemme isoon seinään. Huomasin, että et maalannut vuotien välisiä kohtia seinällä mustaksi ennen tapetointia? Sain itse tällaisen ohjeen mutta en tiedä onko mustalla maalaaminen välttämätöntä. Sillä siis estettäisiin, ettei mahdollisesti vuotien välistä paista valkoinen seinä.

  t. Eeva

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Eeva,

   meillä tapetti tuli tosiaan suoraan valkoiseksi maalatun seinän päälle. Itsekin olin tietoinen tuosta ohjeesta maalata seinä mustaksi / tummaksi, jos tapetin pohjaväri on tumma.

   Lopputuloksessa ei kyllä valkoinen paista taustasta eli tapetti oli helppo saada niin hyvään puskusaumaan, että häiritseviä pystylinjoja ei jäänyt vuotien väliin.

   Cow parsley on muuten tosi iso kuvioltaan, joten tapettia joutui säätämään reilusti yli, jotta seuraava kohdistuskohta löytyi. Non wovenina tosin tämäkin melko näppärää.

   Poista

Kiitos kommentistasi ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...