.

20.11.2011

Memories by Arabia

Todella jännittävä juttu tämä vanhojen muottien löytyminen Arabian tehtaiden remontin yhteydessä. Umpeen muuratussa ovessa ja vanhojen muottien säilymisessä on jotain elämää suurempaa. Vanhojen muottien mukainen Memories -astiakokoelma on myös hieno, ja todellakin uusiotuotannon arvoinen. Nämä ovat hintaluokaltaan noin sadan euron luokkaa per kappale.

"Uteliaisuudesta Arabian tehtaan Pro Arte -osasto otti muotit ja testasi, olivatko ne vielä käyttökelpoisia ja millainen löytö oli kyseessä. Kun ensimmäiset valut muoteilla oli tehty, löydön arvo tuli ilmi. Valettujen esineiden muotokieli viittasi 1940- ja 1950-luvulle. Ne osoittautuivat Kurt Ekholmin, Michael Schilkinin ja Kaj Franckin, töiksi, mikä lisäsi löydön merkittävyyttä entisestään. Hyvin pian heräsi idea toteuttaa Arabia Memories -kokoelma löytyneitä muotteja käyttämällä."

Kuva: Arabia ©

Mielestäni se on myös aika jännä juttu, että nämä muotit löydettiin juuri näihin aikoihin (2010) ja otettiin tuotantoon, sillä Memories-malliston henkeä sekä muotokieltä on ollut havaittavissa myös aivan muussa uudistuotannossa. Näkisin, että näiden yhtäaikaisuus ei ole suoranaista kopiointia, vaan pikemminkin ajan henki. Varsinkin 1950-luvun muotokieli on kovasti huudossa astioissa sekä huonekaluissa. Ajatonta designia, mutta myös muotia juuri nyt.

Itse ostin Ikeasta siniharmaita ruukkuja, jotka vievät ajatukset myös 50-lukulaisiin tunnelmiin. Olen myös bongaillut sisustuslehtien sivuilta isoja keraamisia ruukkuja, jotka ovat olleet tummansinisiä, harmaita, sinapinkeltaisia tai tummanvihreitä. Kaikkia näitä on yhdistänyt kaunis lasitus, muotokieli sekä Arabian Memories-kokoelmaan viittaava henki.

Ikea Blygsam ruukut, 2 kpl setti, hinta 9,95 (kaksi eri kuviota, myös roosa)

4 kommenttia:

 1. hieno sarja, vaikka menee meikäläisen budjetista ohi. :)
  ja tuo ikea-löytö on kiva.

  VastaaPoista
 2. Kotomon Taina: Hienoja tosiaan, mutta ei välittömästi minun ostoslistallani juuri tuon hinnan vuoksi.

  Ikea ruukut odottavat vielä kasveja, tosin mietin, josko noihin voisi laitella vaikka keittiötarvikkeita.

  VastaaPoista
 3. Toivottavasti ymmärsin väärin ja tämä Memories ei tule myyntiin;-)

  Meillä oli kotona kahviserviisi tuota sarjaa kuin on tuo kaunis lila sokerikko.

  VastaaPoista
 4. Leena Lumi: Heh, ei näitä varmaan mistään saa :) (Ovat kyllä tosi kauniita!)

  Kaunis sokerikko, ja voin vain kuvitella miten söötti olisi koko serviisi.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...