.

9.2.2011

Tohinaa tontilla

Annen astiablogista päivää! Jotain on nyt tapahtunut. Tontilla on möyritty ensin traktorilla lumitöitä ja tänään myös mönkivällä laitoksella, jonka kanssa tehtiin maapohjatutkimus. Kairaukset kertoivat, että kallio on noin 5,5 - 6 metrin syvyydessä pintamaasta. Teräspaalutus tulee olemaan suositus. Varsinainen lausunto tästä tutkimuksesta valmistuu perjantaiksi.

Alunperin pääsuunnittelija sanoi minulle, että maapohjatutkimusta ei ole välttämätöntä tehdä, sillä hän voi kirjoittaa jonkinmoisen lausunnon, joka korvaa tuon tutkimuksen. Naapurien kuulemisen yhteydessä (score 3/3) ilmeni kuitenkin, että kaksi naapuritaloa on paalutettu. Halusin näin myös maapohjan tarkemman tutkailun oman tulevan mökkini alle. Kauas on pitkä matka. Ja mitäs läksit. Nyt se on sitten joka tapauksessa tehty, ja teräksen hinnannousua pääsee kai seuraavaksi ihmettelemään. Parhaassa tapauksessa ehtii tehdä materiaalitilauksen ennen kuin hinnat hilpasevat ihan pilviin.



















Tuolla vähän hämärien tikkujen välissä on meidän koti. Jos tulet käymään, niin laita villasukat jalkaan. On meinaa vielä vähän viileää ja varpaat tuppaavat palelemaan. Lattialämmitys saadaan päälle varmaan vasta toukokuun lopulla tai kesäkuussa.

Perustusten suunnittelu menee vähän uusiksi. Alunperin maavarainen laatta oli suunnitelmissa, mutta teräspaalujen kanssa kannattaa ottaa joku muu lähestymistapa. Betoniperustukset ja ontelolaatat ovat minulle hieman hepreaa, mutta niistä(kin) on otettava nyt aika pikaisesti selvää. Todella pikaisesti. Yksi vaihtoehto voi olla myös sellainen vähän hämärän näköinen perustustapa, jossa talo seisoo teräspaalujen varassa. Paalujen päissä on "hatut", jotka ottavat talon painon vähän tukevammin vastaan. Teräspaalut ankkuroidaan ja vankistetaan kuitenkin tässäkin vaihtoehdossa jonkinlaisella palkkivalulla. Parin viikon päästä osaan kertoa tästä varmasti hiukan enemmän. Hyviä vinkkejä ja neuvoja otetaan tietysti taas mielihyvin vastaan!

6 kommenttia:

  1. No tähän en osaa taas antaa minkäänmoista neuvoa. Mutta hyvältä kuulostaa ja näyttää. Tulee myös mieleen se tarina miehestä, joka rakensi hiekalle ja miehestä, joka rakensi kalliolle. Sinä näytät olevan tätä viisaampaa sorttia :)

    VastaaPoista
  2. Voi Anne, mää odotan, että sää alkasit sisustaa;-)

    VastaaPoista
  3. Johanna: Kyllä tämän maa-analyysin jälkeen on taas piirua verran viisaampi. Hirvittää vain aikataulu. Onko perustukset olemassa siinä vaiheessa kun on talotoimitus...

    Ennen muuten rakennettiin viksummille paikoille, kun ei ollut salaojituksia sun muita. Meidän nykyinenkin talo on mäen päällä (rakennettu 1800-luvun ihan lopussa). Meidän takapihan puolen ikkunoista näkee notkoon, jossa on tonttimme. Sinne ne uudet tontit kaavotettu on...

    Leena Lumi: Niin minäkin : ) Toivon, että talopaketti olisi edes pystyssä ja perustamiset olisivat jo takana päin. Ehkä siihen vielä joskus päästään... huoh.

    VastaaPoista
  4. En ole mikään ekspertti (ja toivottavasti tätä kommenttia ei lue kovin moni sellainen), mutta paalujen kanssa tulee kyseeseen ainakin kaksi perustamistapaa: tuulettuva alapohja, jossa sokkeli siis muurataan tai valetaan paalujen varaan (päälle) ja sokkelin päälle tulee ontelolaatat (= ei kovin halpa ratkaisu) tai reunavahvistettu laatta, jossa se reunavahviste on niiden paalujen päällä (=hinnasta ei tietoa, veikkaan halvemmaksi kuin edellistä).

    Jos kaipaat hyvää perustussuunnittelijaa, voin suositella meidän rakennesuunnittelijaa. Ja hintoja: paalutus meillä maksoi rapiat 8 tuhatta (~30 paalua) ja perustukset 30 tuhatta (sis. talo ja talli). Tuulettuvaan alapohjaan tulee myös kapillaarikatkosora ja jonkin verran täyttöjä myös, joista en osaa antaa hinta-arviota erikseen kun sisältyivät maanrakennusurakkaan.

    Maanvarainen perustus olisi ehdottomasti halvin ratkaisu, mutta savimaalla voi tulla ikäviä yllätyksiä, jos laatta lähtee jostain kohtaa painumaan. Välillä tuntuu, että täällä ruuhka-Suomessa viranomaiset ovat paljon tarkempia myös perustamistavoista. Varmasti Suomessa edelleen rakennetaan maanvaraisia laattoja paikkoihin, joihin tulisi tehdä paalutus ja tuulettuva alapohja. Tuo viimeksi mainittu kun on kaiketi radonin torjunnankin osalta se paras ratkaisu.

    Mutta em. siis maallikon näkemys.

    VastaaPoista
  5. Nii, ja etkös jonnekin itä-uudenmaan suunnalle rakenna jossa kai on melkoisestikin noita radon-alueita...?

    VastaaPoista
  6. Kristiina: Kiitoksia! Maavaraista täällä funtsattiin alunperin, eli massan vaihtoa, kun soran kuljetus onnnistuu omasta takaa. Pientä säästöä siis jo rahdeissa.

    Voisin katsoa teidän blogista tuon rakennesuunnittelijan yhteystiedot. Minun pääsuunnittelija näet totesi, että hänellä ei ole aikaa perustussuunnitteluun, joten heittää homman eteenpäin jollekin vakkari kontaktilleen. Sinänsä outoa tietysti minun kannalta, että tämä "joku" on sitten tyyppi, joka ei ole koskaan tonttia nähnyt. Nyt tehdystä pohjatutkimuksesta saa tietysti paljon tietoa.

    Harri: Juu, radonit pitää ottaa huomioon. Jo soramassat, jotka roudataan paikalle ja jäävät talon alle, luovuttavat radonia pitkään.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...