.

1.3.2011

Eksynyt tapettiviidakkoon

Tapetteja, tapetteja! Tapettikirjoja selatessa ja nettisivustoja kahlatessa löytyy ihan mainioita tapetti vaihtoehtoja. Vaikka uuteen kotiin ei tapettia joka seinälle tulekaan, niin jotain jännää ja hauskaa pitää löytää elämää piristämään. Makuuhuoneita en pidä hankalina tapetointi tapauksina. Jokaisessa huoneessa voi olla vaikka ihan oma värimaailmansa. Haasteellisimmalta tuntuu nyt yhtenäinen keittiö-olohuonetila. Myös eteinen on osittain auki keittiön suuntaan. Toiveissa olisi, että isoon yhtenäiseen tilaan löytyy se punainen (tai sininen, harmaa, vihreä, musta, valkoinen) lanka, joka voi olla jollakin tapaa yllätyksellinen, mutta ei liian ristiriitainen. Tavoitetila on sellainen, että huoneessa riittää mukavaa silmäiltävää niin, että katse saa kuitenkin levollisesti siirtyä paikasta toiseen.

Borås tapettien valikoimasta löydän useamman vaihtoehdon, joka miellyttää silmää. Boråsilla on myös kiva koetapetointisivu, jonka avulla voi fiilistellä suosikki mallejaan. Tällä tavalla pääsee ainakin alkuun. Ennen ostopäätöstä näen tapetin kuitenkin mielelläni myös livenä. Boråsin Falsterbo tapeteissa on esimerkiksi katseen vangitseva musta vaihtoehto (1425), joka kaupan tapettihyllyllä saa kuitenkin mietteliääksi. Tapetti on näet matta musta, ja se tuntuu syövän valon itseensä. Pieni kiilto tuohon malliin olisi paikallaan.
Boråsilta löytyy myös näyttävät Garden sekä Boheme mallistot, eikä View 3167 ole myöskään hullumpi. Nuorempi tytär on ihastunut erääseen Boråsin vaaleanpunaiseen tapettiin, jossa on kevyt metallin hohde. Minä pidän myös runsaskuvioisista ja värikkäistä tapeteista, kunhan niissä on vain se "juttu". Rohkea tapettiveto seinällä rajoittaa enemmän muita sisustusvalintoja, kuin hillitty seinämateriaali. Mutta ei sen väliä - kerranhan täällä vain eletään!

Rauhallisemman seinän voisi tapetoida vaikkapa Marimekon Lumimarjan malliston tapetilla. Harmaa vaihtoehto on ainakin mukavan sävyisä. Jotenkin hauskoja nuo kasviaiheet, ja meillekin voisi sopia sellainenkin tapettimalli, jossa alkuperäinen kasvi on tyylitelty vähemmän esittäväksi, ja lopputulos on graafisesti hauska.

Mustapohjainen tapettimalli löytyy myös esimerkiksi Nina Campbellin mallistosta. Peony Place on ainakin nettiselailun perusteella aika hauskan näköinen. Jos on pehmeämpien sävyjen ystävä, voisi silmäillä tositarkoituksella samaisen Campbellin tuttua Birdcage-mallia.

Mitä muuten pidätte Birger Kaipiaisen legendaarisesta Kiurujen yö -tapetista? Minusta se on aivan mahtava, ja kaikista komein värivaihto on koboltin sininen siitäkin huolimatta, että kyseinen väri ei ole minun suosikki sävyjäni. Tuo kuosi ja väri vain toimivat hyvin yhteen. Itse voisin ajatella Kiurujen yön punaista tai puna-mustaa vaihtoehtoa kodinhoitohuoneen seinälle. Vähän draamaa elämään. Saattaisi silittäminenkin (vaatteiden) sujua aikamoisella otteella, kun kiurujen yötä tuijottelisi.


Nyt kun katson näitä tapettimalleja, jotka listasin esimerkeiksi, niin huomaan, että aika vahvoja kuoseja sekä värejä olen kerännyt suosikkilistalleni. Kaikkea tätä ei oikein pysty yhdistämään yhteen pieneen taloon, mutta jospa jostain suunnalta pääsisin liikkeelle suunnitelmisssani. Tai sitten meille tulee vain harmaata, valkoista ja mustaa (Not!).

© Borås Tapeter
© Tapettitehdas Pihlgren ja Ritola Oy
© Nina Campbell
© Marimekko

19 kommenttia:

 1. Esittelin tuon Birdcagen sekä tummanpunaisena että tuossa värissä noin vuosi sitten blogissani. Serkkuni tilasi makkariin sitä tummanpunaisena, mutta se tulee vain isolle päätyseinälle, joka tosin ulottuu korkealle, sillä siinä on viistokatto. Talo & Koti no 2 esittelee tyon sinisen laitettuna isoon tilaan. Ei paha. ja parasta siinä on, että linnut eivät ole häkeissä.

  Minulla on ollut nuorena tuo Kiurujen yö makuualkovissa ekassa asunnossa kotoa muutettua. Muistoja!

  Minäkin haluaisin päästä eksymään tapettiviidakkoon!

  VastaaPoista
 2. Leena Lumi: Tuo Birdcage on aika hauska. Täytyykin vielä bongata se punainen vaihtoehto. Free bird(s)!

  Muistelinkin, että meillä on ollut jo juttua aiemmin tuosta Kiurujen yöstä. Tämä tapettikuosi on kyllä ihan "taidetta koteihin" tasoa.

  Mulla on hamsteri hamstraaja fiilikset sisustelujen suhteen. Haluan hankkia jo kaikenlaista varastoon. Siksi siis jo tapettiviidakossakin.

  VastaaPoista
 3. Tuo lintuhäkki malli on aika kiva. Kiurujen yöhön voi kyllästyä.. tykkään taptista tosi paljon, mutta nuo kellot on jotenkin semmoinen juttu, joka minua pohdituttaa. Birgerhän laittaa noita kelloja jokapaikkaan ja eikös ne kaikki näytä samaa aikaa? Toile kuvio on kyllä upea. itse tykkään niistä toileista, jotka on vähän vaaleampia. Samoin tuo pönttöuuni kuvan tapetti on kiva..
  tuo toile yhtä vaaleana kuin lintuhäkki niin silloin unelmat yhdistyisivät ainakin minulla :D
  Jännittävää eksyä tapettiviidakkoon :) eipä tiedä mitä löytää :) valinnat on aina vähän vaikeita. jännittävää nähdä mihin päädyt.

  VastaaPoista
 4. akissfromthepast: Kiurut tapetissa on aika täyteläinen fiilis, joten itse ajattelen, että sitä ei kannata laittaa ihan tuhottoman isolle pinta-alalle. Kyllästyminen... hmm?! En osaa sanoa, kun en ole kokeillut : )

  Valinta ei ole tosiaan ihan helppo, ja lähinnä sitä vaikeutta tulee siitä, että hyviä vaihtoehtoja on niin paljon. Ja kun yhden tai useamman seinän kanssa päätyy johonkin ratkaisuun, niin se vaikuttaa muihinkin valintoihin. Sitten vielä maalit ja mahdollisesti sisustuslaastit tuohon soppaan lisäksi!

  VastaaPoista
 5. Kivoja, mutta vahvoja vaihtoehtoja. harkiten käytettyinä varmasti näyttäviä. Vahva tapetti kodinhoitohuoneeseen on tosi hyvä idea. Tykkään tosta garden -jutusta, lumimarjasta ja myös tuosta lintuhäkkitapetista :) Onnea tapettiviidakkoon!

  VastaaPoista
 6. Onpahan värikylläisiä tapetteja. Oma suosikkini on hillityin eli View 3167, mutta voisin harkita pienenä määränä myös Kiurujen yö-tapettia. Tapettien valinta on varmaan yksi vaikeimmista haasteista oman kodin rakentamisessa tai ainakin minulle se olisi.

  VastaaPoista
 7. Kaikki muut paitsi ensimmäinen on tosi ihania mielestäni! En voi sille mitään, mutta ensimmisestä tulee mieleen 90-luvun puoliväli ja anopinvihreät tekovanhat jutut:/

  VastaaPoista
 8. Huokaan täällä helpotuksesta: onneksi ei tarvitse olla päättämässä.

  Jaan oman tapettikokemukseni. Sinisen ystävänä valistin aikanaan sinipohjaista tapettia yhdelle seinälle, mutta otin sitten myyjän tyrkytyksestä myös vihreän koepalan mukaan. Ja kuinka ollakaan siinä tilassa sininen olisi näyttänyt ihan hirveältä, mutta vihreä toimi kauniisti. Se oli kuin siihen luotu. Ilman kokeilupalaa olisi tullut väärä valinta.

  VastaaPoista
 9. Anniina: Aika näyttäviä kuosejahan nämä ovat. Joskus näkee toteutuksia, joissa vahva kuvioista tapettia on koko huoneen verrankin, ja sekin saattaa toimia. Vaatii kyllä rohkeutta lähteä kokeilemaan.

  Lumimarja mielyttää kyllä koko ajan enemmän!

  Absolutely white: Minä pähkäilen eniten keittiön seinien ja olohuoneen kanssa. Keittiössäkin voisi tapsu olla kiva, mutta pesualtaan ja hellan äärellä se ei ole käytännöllisin. Kaikki vaikuttaa kaikkeen valinnoissa : )

  Leena: Minusta tuo eka on aika jännä, ja siitä löytyy musta-valko versiokin. Meillä oli kotona 80-luvun alussa viininpunainen tapetti olkkarissa. Tapetissa oli iso hopeanvärinen koukerokuvio. Jotenkin kyllä tulee mieleen sen tapettikuosin raskas väritys, kun funtsii nyt omia valintoja ja koittaa päättää, että mitä laittais vai laittaisko jotain muuta...

  Johanna: Joo, koepalakäytäntö on hyvä juttu. Ja sitten on vielä se, että tietty tapettikuvio voi näyttää kivalle pienenä palana, mutta toisto voi tullakin vähän yllärinä, kun toteuttaa koko seinän taikka huoneen. Moni kuvio näyttäisi mielestäni kivemmalle yhtenä isona kuvana, kuin jokaisessa vuodassa toistuvana.

  Eijffingerin Pip tapetin tilasin netistä muuten ilman koepalaa. Onneksi oli kiva myös livenä.

  VastaaPoista
 10. Minulla on ollut iso seinä tuolla koboltinsinisellä Kiurujen yöllä eräässä entisessä (avarassa ja vanhassa) asunnossa ja se oli tosi ihana. Nykyiseen asuntoon se ei ehkä kävisi, kun on jotenkin matalat huoneet ja 60-lukulainen tunnelma :D

  VastaaPoista
 11. ii: Vanhoissa taloissa on monesti korkeat huoneet (ainakin alakerroksessa), joten valoisuutta tulee kivasti, vaikka seinän väri olisikin vähän tummempi. Voin kyllä oikein kuvitella miten kivalta tuo Kiurujen yö on näyttänyt!

  Meidän tuleva KHH on ihan normi 2,5 m korkuinen huone, mutta yksi seinä voisi mielestäni olla aika räväkkä.

  VastaaPoista
 12. Anne, se Birdcage-tapetti taisikin olla Koti & Keitiö -lehdessä. Se on nyt lainassa. Näkisit, miltä tuo Birdcage näyttää vedettynä isolle alalle.

  Talo & Koti -lehdessä sitä ei ole. Sorry!!!

  VastaaPoista
 13. Mä oon kans pyörinyt netissä selaillen tapetteja - niitä ihania on vaan ihan hirveän paljon!! Pitäis olla aikamoinen lukaali, että sais kaikki mieluisat mukaan :D Ihania, värikkäitä ja voimakkaita tapetteja oot löytänyt :)

  VastaaPoista
 14. Leena Lumi: Taidanpa selata viikonloppuna jälleen sisustuslehtiä, kun minullakin on aika monta Koti&Keittiö lehden numeroa (ja aika monta muutakin lehdykkää). Sisustuslehtivieroitus ei ole ihan vielä onnistunut kohdaltani. Totaalikieltäytyjäksi ei ole toki tarkoitus ryhtyä, mutta kohtuukäyttäjäksi kuitenkin ; )

  Jane: Juu, vaihtoehto riittää, ja parempi näin päin. Kyllä ne omatkin valinnat sieltä sitten löytyvät. Ja totta tosiaan, että ihan kaikkea ei voi viskaista yhden tavallisen kokoisen talon seinille.

  VastaaPoista
 15. Typo tuli: -->vaihtoehtoja! Ehkä vain yksi vaihtoehto ei riittäisi : )

  VastaaPoista
 16. Meillä on salissa tuo Bårasin Boheme - tosin beigenä. Se on IHANA, voin suositella:). Punainenkin on oikein namu.

  VastaaPoista
 17. Kirsikka: Boheme onkin varmasti jännä beigen sävyisenä, ja varmaan pikkaisen rauhallisempi vaaleanpana versiona. Helpompi ehkä sitten saada muu sisustus sopimaan yhteen tapettivalinnan kanssa?!

  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 18. Hei, itsekin ihastuin tuohon Kiurujen yö tapettiin ja tilasinkin siitä mallikappaleen mutta sitten vain aloin kuitenkin empimään. On se vaan niin voimakas väriltään, mutta aivan ihana kun sen näkee livenä! Uskallusta kuitenkaan minulla ei riittänyt sitä laittamaan vaan päädyin Eijffingerin tapettiin.

  VastaaPoista
 19. Täysikuun rakentaja: Olen nähnyt lehtiartikkelissa jutun, jossa koko makkari oli punaista kiurua. Näytti lehden välityksellä ainakin tosi hienolta. Minua vähän arveluttaa kiurun kaltaisessa kuosissa, että käykö pitkällä käytöllä raskaaksi huoneen fiilis. Mutta en ole vielä kiuruja sulkenut pois khh-suunnitelmasta.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...