.

3.10.2010

Ja elämä on [helppoo]

Voisi kuvitella. Tai haluasi uskoa. Että oman kodin löytyminen ei voi olla kovin vaikeaa. Että jossain koti odottaa asujaansa, sopivalla paikalla, sopivaan (tai edes jossain määrin järjelliseen) hintaan ja täyttäen ainakin osan kodille asetetuista kriteereistä.

Meidän koti olisi mielellään sellainen melkoisen perinteinen puuverhoiltu yksilö. Ikää saisi olla vaikka reilusti - remonttihommat kyllä kiinnostaa! Kiinnostavia yksilöitä on taajama pullollaan, mutta ne ovat ilmeisesti niitä kuuluisia "harvoin tarjolla" tyyppisiä tapauksia. Osa taloista seisookin tyhjillään vuodenajasta riippumatta. Eivät liene siis edes vapaa-ajanasuntokäytössä, mutta myynnissä eivät ole kuitenkaan. Sitten on se toinen tosi asia. Budjettimme on rajallinen, ja myynnissä olevat vähän tai vähän enemmän käytetyt kohteet ovat lähes poikkeuksetta muhkeissa hinnoissa. Lukion lyhyemmälläkin matikalla se on laskettavissa - uuden talon rakentaminen ei tule sen kalliimmaksi kuin vanhan yksilön hankinta ja sen remontoiminen. Tiukkana tavoitteena on kuitenkin sisävessa ja veden juoksuttaminen tarvittaviin pisteisiin muutenkin kuin ämpärissä kantajansa kädessä. Muuten toivelista ei ole pitkä. Kodin voi tehdä niin monenlaisesta. Kun se kohde lopulta löytyy, on suorastaa ilo ensin katsella, ihmetellä, miettiä, suunnitella ja käydä lopulta myös toimeen.

Mutta. Koska tämä onnellinen talon ja asukkien kohtaaminen on jäänyt tällä naisporukalla kokematta, on katse alkanut harhailemaan talopakettifirmojen mainosten suuntaan. On tilattu kuvastoa ja selattu vaihtoehtoja. Heti lähtökuopissa on käynyt selvästi, että tässä sitä ihmeteltävää sitten riittääkin. Vaihtoehto on, todella. Vertailun tekeminen eri vaihtoehtojen välillä on ainakin jossain määrin työlästä. Eri talotoimittajilla on vaihtelevalla tasolla tarjolla omia työkaluja sekä laskelmia, luetteloita ja ohjeistuksia. Paketteja on jos jonkilaisia. Niskaan hiipii epäilys. Voiko talonrakentaja, vailla kokemusta, osata edes ottaa huomioon kaikki tarvittavat näkökannat? 

Toisena hetkenä olen täynnä tarmoa ja selvittelen asioita. Näistähän selvitään asia kerrallaan. Tietoa karttuu ja lopulta osaa kysyä ne oikeat kysymyksetkin. Ja totta kai, aina on lupa unelmoida!

Kolmen koplan työlistalla:
 • hanki tontti
 • selvitä lupa-asiat
 • järjestä rahoitus (lue: kallista rahaa pankista)
 • vertaa talopakettien toimitussisällöt ja tee päätös
Jos tuon ylläolevan listan kanssa päästään aidosti tositoimiin, niin sitten tehtävälistalla alkaakin olla ihan eri tavalla tavaraa. Realismi ja hullu into käyvät käsi kädessä. Toistaiseksi.

3 kommenttia:

 1. Olin erittäin ilahtunut, että olin saanut blogilleni ensimmäisen linkityksen. Kiitos siitä!:)

  VastaaPoista
 2. Tervetuloa rakentamisen ja bloggamisen maailmaan ja onnea matkaan!

  Terveisin toinen raksabloggaaja
  http://kotilahelaan.blogspot.com/

  VastaaPoista
 3. Kiitoksia kommenteista! Tästä(köhän) se lähtee!!
  : )

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...