Heti kärkeen palaan vielä Kannustaloon ja korjaan aiemmin toteamaani: Kannustalon sivuilta siis löytyikin kaipaamiani hintatietoja. Silmä ei Kannustalon navigaatiossa osunnut oikeaan kohtaan. Lisäksi samaisesta lähteestä löytyy pdf-muotoinen toimitussisältö, joka mielestäni on enemmän markkinahenkinen kuin tekninen. Toimitussisältö on lueteltu kyseisessä dokumentissä ripotellen imagokuvien sekaan.
Tässä vielä linkki! Kiitokset vielä Maileenille blogikommentista, joka johti hinnastojen jäljille!
ÄLVSBY-TALO
Ehkä se onkin jo arvattavissa aiempien höpinöitteni pohjalta, mutta totta tosiaan, arvostan sitä, että asiakkaalla on hintatiedot helposti saatavilla. Taikka ylipäänsä saatavilla. Älvsby-talo vetää tässä pisteitä kotiin oikein roppa kaupalla. Avointa hintatiedoitusta käytetään suorastaan markkinointikeinona Älvsbyn omilla sivuilla, ja se sopii ainakin minulle mainiosti. Vaikka hinta ei olekaan ainoa peruste ostopäätöksen syntymiseen, niin yllättävän moni on tuosta hinta-asiasta kiinnostunut. Ja jos myyjä osapuoli ei osaa, pysty tai halua lyödä hintalappua reilusti esiin kiinnostuneen ostajan sitä tivatessa, niin onhan se vähintäänkin outoa. Tälläiseen salaperäiseen kaupantekoon olen joskus törmännyt ostaessani keittiötä. Älvsbyn tapauksessa valitsin vain paikkakuntatietoni heidän nettisivustollaan olevasta alasveto valintalistasta, ja hinnasto oli tulostettavissa välittömästi. Hieno homma!
Itse talomallisto edustaa perus (tavallista?!) pohjoismaista puutalorakentamista. Talomallit eivät hätkäytä erikoisilla yksityiskohdilla taikka moderneilla muodoilla. Mallistossa on kivasti vaihtoehtoja myös pienien talojen ystäville, mutta venyy myös reilumpien neliöiden tarpeisiin. Mielikuvaksi mallistosta jää, että rahalle on tarjolla vastinetta, asiakaskohtaisia muutoksia mallistoihin on jossain määrin tehtävissä, mutta todella persoonallisen oman kodin tilaajalle talomallisto ei ole suunniteltu.
Älvsby-talo kirii myös ehdokaslistalle helpon rakentamisen merkeissä, sillä talot toimitetaan "avaimet käteen" periaatteella. Puolitoista kerroksisissa ratkaisuissa tosin alakerta luovutetaan valmiina, mutta yläkertaan jää rakentajalle itselleen työsarkaa. Intohimoinen sisustaja viheltää ehkä jo tässä vaiheessa peliä poikki ja haluaa mielummin valita itse materiaalit seinä-, katto- ja lattiapintoihin. Eipä hätään - tämäkin tapa onnistuu. Avaimet käteen tyyppi voi sen sijaan valita Älvsby-talon pintamateriaali valikoimista omat suosikkinsa.
Olen käynyt tutustumassa Älvsby-talon muutamaan "live" kohteeseen. Mielyttävältä tuntuu myös ajatus, että noin puolen vuoden odotusajan jälkeen (tilauksesta) talo pystytetään, ja rakennetaan noin kuukaudessa valmiiksi. Aikamoisen nopeaa toimintaa noiden tehtaalla rakennettujen modulien yhdistäminen taloksi.
DESIGN-TALO
Tässäpä toinen toimittaja, joka tarjoaa myös avaimia käteen. Se on siis yksi vaihtoehdoista, paketteja voi tilata myös vähemmälläkin valmiusasteella. Avaimet käteen -toimitukset tuntuvat tietysti siinä mielessä turvallisilta, että taloprojektille voidaan lyödä selkeä ja pysyvä budjetti. Osaava rakentaja saattaa kuitenkin säästää tuntuvasti, jos hallitsee (ehtii/jaksaa) materiaalien kilpailuttamisen. Itseäni hieman epäilyttää, että löytäisinkö juuri sen edullisen ja sisustusideaani sopivan vessan sisustuksen silloin kun se olisi pakko rakennusprojektin kannalta. Joskus on vaikea jopa löytää kaupasta talvitakkia, miten siis kävisi siinä tilanteessa kun haahuilisin kylillä vessanpöntön perässä?
Pöntöistä viis, piti sanomani muutama sananen vielä Design-talosta! Design-talo on linjannut mielestäni kaikista talotoimittajista, joihin minä olen tutustunut, parhaiten koko valikoimansa aina yrityksen markkinointimateriaaleihin asti. Nettisivut ovat linjassa printtikuvastojen kanssa ja materiaalien sisältö on mietitty sekä jäsennelty hyvin. Itse talomallisto tarjoaa valikoiman perinteistä puurakentamista sekä myös modernimpaa ilmettä. Nettilomakkeen kautta tilaamani kuvasto toimitettiin kotiini myös hyvin sujuvasti. Sain sähköpostiini kuittauksen kuvastotilauksesta välittömästi tilaamisen jälkeen, mutta siihen nuo aktiiviset markkinointitoimet sitten jäivätkin.
Design-talon materiaaleista löytyy helposti myös toimitussisältö sekä hinnat "avaimet käteen" toimitusten osalta. Design-talo kertoo valmistavansa matalaenergiataloja. Käytännössä matalaenergisyys tarkoittaa sitä, että energiaa kuluu talon lämmittämiseen 15% vähemmän, kuin mitä 2010 voimaan tulleet rakennusmääräykset edellyttävät (no niin, nyt meni abstraktiksi).
Plania-talosta en sano vielä mitään. Tai sanon kuitenkin. Unohdin jo suorastaan tilanneeni heidän kuvastonsa, koska sen toimittaminen minulle kesti pari viikkoa. Siinä samassa ajassa olin jo selannut usean muun toimittajan lehtiset hiirenkorville ja käynyt jopa katsomassa muutaman talonäytön. Ehkä Plania vielä nostaa statustaan, kunhan tarina etenee.
Värejä, kiitos | WATW
-
Wednesday around the world
Huomaa miten lisääntynyt valo saa innostumaan myös väreistä. Koko syksy ja
loppuvuosi meni käsitöissäkin murretuissa luonnons...
Noissa "avaimet käteen"-lupauksissakin käsittääkseni on aika paljon eroja...Toisinaan avaimet käteen tietää vielä ostajalle aika paljon lisätyötunteja! Eli kannattaa olla tosi tarkkana, vaikka avaimet saisikin käteen. Mitä avaimilla tekee, jos talossa ei ole ovia?
VastaaPoistaHeh, no olisihan se melkoisen reilua saada se ovi myös niiden avaimien mukana. Ja mielellään vielä karmeihin asennettuna.
VastaaPoistaNoissa avaimet käteen toimituksissa usein kyllä saa ne avaimiin kuuluvat ovet, mutta joissain tapauksissa perustukset tulee tehdä itse tai vähintään maanrakennus. Itse kyllä vähän vierastan sitä, että oma sanavalta oikeastaan rajoittuu sisustukseen ja esim. rakenneratkaisut ovat mitä ovat. Tämän sai karvaasti kokea moni, joilla avaimet käteen talon alla oleva puinen alapohja on homehtunut parissa vuodessa (viitaten tähän Omatalo-jupakkaan).
VastaaPoistaMutta toki avaimet käteen ratkaisussa on omat hyvät puolensa; ennen muuta se tuo turvaa kustannusarvion pitävyyden ja ehkä "helppoudenkin" kautta. Rakennusprojektin pyörittäminen ansiotyön ohella voi olla raskasta... toisinaan.
Aivan. Näkökulmia tuohon lopulliseen talotoimittajan valintaan on monia. Resurssit joka tapauksessa ovat tavalla tai toisella rajalliset.
VastaaPoistaJos Design-taloon päätyy, kannattaa katsoa milalisen pystytys porukan saa siihen mukaan. Kaverillani on 3 vuotta vanha design-talo. Koko sen ajan mitä he ovat siinä asuneet on lapset sairastaneet ja heille kaikille on puhjennut jonkin asteinen astma. Taloa on alettu tutkia ja sieltä on todennäköisesti löytymässä hometta ja kosteusvaurioita.
VastaaPoistaKaverinioli joutunut moneen kertaan mm. purkauttamaan laatoituksia, kun rakennusporukka oli niitä niin huolimattomasti laittanut, mm. saumat eri paksuiset ja laatat vinossa. Kaverini meinasi saada ylimääräisen laskun perään tämän vuoksi..
Tämähän on näitä yksittäistapauksia, mutta vaadi hyvää!
Totta tuo, että tarkkana pitää olla. Toisaalta vähän kyllä pelkään, että aina ei se tarkkaavaisuuskaan rakennuttajan puolelta riitä. Olen myös googlailut noita reklamaation aiheita. Ehkä niitä ei ole määrällisesti paljoa (verratuna toimitusten määrään), mutta on se surullista, kun jonkin perheen iso ja tärkeä projekti eli koti, ei toimi, tai varsinkin jos ongelmat ovat jopa terveydellistä luokkaa.
VastaaPoistaToivottavasti ystäväperheesi saa talonsa toimivaan kuntoon ja sairastelulle stopin!