.

29.10.2010

Wanted - vihreä pönttöuuni!

Bongasin joku aika sitten lehtiartikkelin pönttöuuneista. Jutussa oli kuvituksena erilaisia uuneja ja aika herkkuja värivaihtoehtoja. Perinteisen valkoisen lisäksi kuvissa näkyi mustaa, punaista ja vihreää. Pistin omasta mielestäni tuon lehden talteen, mutta en ole sitä nyt löytänytkään. Kuvittelisin, että kyseessä oli Suomela, Osaava kodin rakentaja tai joku muu...

Nyt kun hain nettihittejä hakusanalle pönttöuuni, niin löysin muutaman vihreänkin esimerkin, mutta ne olivat sävyltään sellaisia perinteisiä "antiikin" vihreitä. Aiemmin näkemäni pönttöuuni oli selkeästi pirteämpi sävy, mutta ei sentään ruohon tai olympia-renkaa vihreä (yksi suosikki väreistäni tosin).

Pönttiksen peltiosat voi toki maalata itsekin. Rautakaupasta tai väriliikkeestä neuvovat varmasti vielä oikeanlaisen maalin, joka kestää pönttöuunin kuumumista. Muutamalla pönttis toimittajalla oli sivustollansa saatavilla ral-värikartta, ja niitä myös tuijottelin. Hiukan vaikea kuitenkin todeta pikku näytteestä miltä väri näyttäisi isolla pinnalla. Ja tietysti näytön värisäädöt vaikuttavat myös siihen miltä sävy näyttää.

Meillä on keittiössä vanha vihreä työtuoli, joka saisi tuosta pönttöuunista kivan kaverin. (En tiedä onko tavallista hankkia työtuoleille uuni kavereita).Siinä olisi sitten vihreää kerrakseen, ja tasapainottavaksi tekijäksi voisi valita jotain muuta kuin punaista. Ehkä.

Punainen oli kyllä päivän väri tänään, kun piipahdimme Ikeassa. Muutama lämpöinen ostos tuli tehtyä. Jos nyt punaista niin keväämmällä sitten taas vihreää...

Rentouttavaa viikonloppua!

13 kommenttia:

 1. Ei se mitään haittaa, vaikka ei olisi taloa: kunhan on vihreä pönttöuuni!:D Teille tulee sitten joulukoti jonain kauniina päivänä. Mäkin muuten muistan nähneeni ton lehden, jossa värillisiä pönttöuuneja oli, mutta en minäkään muista, mikä se lehti oli.

  Meidän pönttis on edellisen asukin maalaama. Ekan kerran kun lämmitin uunin, niin johan alkoi maalit kuplimaan. Ei tainnut olla niitä lämmitystä kestäviä maaleja....Tosin mies mainitsi, että polttopuumääräni uunissa oli myös tavallista tarvetta suurempi...

  VastaaPoista
 2. Hirveä himo olisi tilailla kaikkea. Pönttöuunejakin. Vähän niinkuin pientä hamstraamista, jotta on sitten millä sisustaa, kun on mitä sisustaa.

  Talo asia myös edistyy: Kaupungingeodeetin päätös tuli tänään. Tarkoittaa sitä, että nyt kaikella kansalla on 14 päivää aikaa valittaa kiinteistön myynnistä (minun näkökulmasta ostosta). Minulla on siis kolme kuukautta aikaa ostaa tontti, jonka olen varannut.

  Tässä kyseisessä viranhaltijan päätöksessä on muuten kevyttä uhkailua siitä, että tönö on noustava tontille kolmessa vuodessa ostohetkestä. Muuten tulee uhkasakkoa 3 x kauppahinta. Onkohan tähän lieventäviä asianhaaroja niinkuin vammautuminen tai vakava sairastuminen... enpä ole tutkinut asiaa tarkemmin.

  VastaaPoista
 3. Noissa allaolevissa ainakin on pönttöuuneja käsitelty. Kts. erityisesti kommentit.

  http://pellavasydan.blogspot.com/2010/02/ponttouuni.html

  http://raksalla.blogspot.com/2010/09/sisustusideoita.html

  VastaaPoista
 4. Kiitos vinkeistä / linkeistä!
  Noissakin mainitaan pönttöuuni firma pohjanmaalta, sekä virolainen vaihtoehto myös. Veikkaanpa, että nuo pohjalaaset olivat myös siinä lehtijutussa, joka on nyt kadoksissa.

  VastaaPoista
 5. Hei, suomela lehdessä on mainostanut Pohjanmaan tiilirakenne, sieltä minäkin bongasin meidän pönttöuunin :). Metsäkylän navetasta saa ostaa myös uusia sekä vanhoja pönttöuuneja.

  VastaaPoista
 6. Minkälaisen (korkeus, värit, uuniluukku) pönttöuunin te valitsitte? Onko asennettu jo?

  Taidanpa vilkaista myös tuon Metsäkylä vaihtoehdon. Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
 7. Anne, miten hauskaa, että juuri ystäväni kanssa puhuimme pönttöuunien viehätyksestä kirjamessuilta palatessa. Olen asunut kerran vanhassa puutalossa, jossa joka huoneessa pönttöuunit ja niiden väri oli sama vihreä kuin nyt uusitun keittiömme. Jos kiinnostaa katso keittiöremonttimme. Odota, katson sulle sen hakusanan....

  VastaaPoista
 8. Se on Keittiöremontti

  Erittäin kaunis kynttiläkuva!

  VastaaPoista
 9. Hei Leena,
  pönttöuunit ovat tosiaan kivan näköisiä. Minulla on niistä lapsuusmuistoja, mutta ei nyt käyttökokemuksia aikuisiällä. Pönttöuunia mietin kovastikin tulevaan kotiini (joka on vielä rakentamatta : )

  Kiitos vinkistä, kurkkaan totta kai tuota keittiöremonttianne! Vihreän sävyt ovat suosikkejani!

  VastaaPoista
 10. Pönttöuunimme on asenettu ja väriksi tuli aika vaalea, ajatuksissani unelmoin punaisesta, mutta kun jo tulee punainen keittiö olisi ehkä punaista ollut liikaa.....Korkeutta uunilla on 230 ja halkaisia on 65-70. Uuniluukut ovat 100 vuotta vanhat on vain ehostettu uudelleen, perinteiset valurautaiset luukut tuli. Uuni tuli keskeiselle paikalle taloomme, ei mihinkään nurkkaan. Työn jälki oli aivan erinomaista.

  VastaaPoista
 11. Kuulostaa hyvälle! Ja aika korkea uuni, joten käyttää ilmeisesti koko alakerran huonekorkeuden hyväkseen (mutta jättää tarvittavan välin sisäkattoon)?!

  Punainen keittiö! Jes! : )

  VastaaPoista
 12. Heippa, riisuimme pönttöuunimme suojukset pois ja täytyy sanoa että olin jo unohtanut kuinka hyvältä se näyttääkään. Koe lämmitämistä en ole vielä ehtinyt tehdä, mutta sekin tapahtuu kohta. Meillä huonekorkeus on 282 joten riitävää tilaa jää sisäkattoon

  VastaaPoista
 13. Mukava huonekorkeus. Vähän toista kuin nykystandardi joka heiluu siinä kahdessa ja puolessa metrissä.

  Kerrohan jossain vaiheessa käyttökokemuksia tuosta pönttiksestä!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...