.

19.1.2011

Naapurien kuuleminen

Mitäs siis seuraavaksi? Rakennusvalvonnalle on esinäytetty asemointia ja talokuvatuksia. "Lievän" tinkimisen jälkeen homma etenee niin kuin oli ajatus. Leimakuvat (pohjapiirros, julkisivut, poikkileikkaus) on tutkittu, kommentoitu, merkattu muutokset ja lähetetty takaisin Terille. Näiden lisäksi olen puhunut sähkömiehen, lvi-miehen, maanrakentajan, perustusten tekijän sekä lattiamiehen kanssa. Mutta siis vaan pölö-pölö. Kunhan saan sähkö- sekä lvi-suunnitelmat Teritalolta, niin sen jälkeen puhutaan oikein asiaa, eli otetaan aitoja tarjouksia vastaan. Nyt on ollut kyseessä alustava ja suuntaa-antava tuumailu.

Asemapiirros on varmaankin tuossa tuokiossa valmis, ja sen jälkeen voidaan suorittaa naapurien kuuleminen. Vähän mystinen rituaali minun mielestä. Lähinnä siis siksi, että olen ymmärtänyt homman niin, että jos naapuri haluaa ilmaista negatiiviset fiilarinsa rakentamiseni suhteen, se vain merkitään paperiin ja sillä selvä. En ainakaan saanut selville sellaista, että naapurien kuuleminen voisi jotenkin estää rakentamisen. Ehkä hidastaa? Kuka tietää tästä asiasta enemmän?

Rakennusvalvonta voi myös hoitaa kuulemisen. Käsittääkseni rakennusvalvonnan kuulemisen muoto on kuitenkin kirje, joka lähetetään rajanaapureille ja odotetaan vastausta seitsemän päivää (kirjeen matka vastaanottajalle kestää sen toiset seitsemän päivää).
Harmaata. Kas siinäpä parin viime päivän säähavainnot. Vesisade muuttui pikku hiljaa rännäksi, ja loskassa on surffattu. Ihan mukava ulkoilusää kuitenkin. Pihamaan lumimarjat saivat jälleen poseerata kuvaajalle.Reipasta loppuviikkoa!

8 kommenttia:

 1. Mun tietääkseni kaupunki veloittaa siitä naapurilukumäärän mukaan mikäli he kuulevat heitä, joten suosittelen ovelta-ovelle tsydeemiä :) Samallahan siinä naapureihin tutustuu. Oikein ihanaa keskiviikon jatkoa sinulle <3

  VastaaPoista
 2. Täällä on aina niin ihania kuvia!

  Naapurien kuulemisesta: ymmärrykseni mukaan kuuleminen tehdään, jotta naapuri saa tiedon rakennushankkeesta ja sen sisällöstä. Kuittaavat siis lappusen, että olen nähnyt suunnitelmat. Ei voi sitten väittää, ettei tiennyt. Valittaa voivat siinä vaiheessa kun rakkennuslupa on tullut ja alkaa (oliko se) 2 viikon valitusaika. Eli kun naapurit on kuultu, he tietävät odottaa rakennuslupaa ja valittaa sitten luvan pohjalta. Jotenkin noin. Ja kuten Johanna tuossa mainitsikin, kuuleminen on kätevä tapa tutustua naapureihin.:)

  VastaaPoista
 3. Meiltä kun naapuri kävi hakemassa nimiä paperiin niin piti visusti selän takana piirustukset eikä näyttänyt ja vaikka pyydettiinn niin ei vaan vilauttanut että hyvän kuvan antoivat jo ensimetreillä itsestään. Kävin sitten rakennuslautakunnassa katsomassa oliko siinä jotain "hämärää" sen verran jäi vaivaamaan.

  VastaaPoista
 4. Outoa touhua jos ei ole kuvia näytetty.
  Kai ne kuvat nyt näyttää kuuluu jos toisen pitää hyväksyä sen tönön rakentaminen?

  Kyllä toi naapurin kuuleminen yleensä on niitä ensimmäisiä kontakteja tuleviin naapureihin ja onhan se kohteliasta käydä ihan itse kysymässä eikä teettää kunnalla.

  Täältä löytyy meidän blogi jos kiinnostaa kurkkia kuinka muiden projektit on menneet.
  http://lepakko1.vuodatus.net/

  VastaaPoista
 5. Johanna: Muistaakseni se kaupungin veloitus ei ollut ihan suolainen, mutta koitan ensin käydä koputtelemassa itse. Taitaa vaan yhden naapurin tavoittaminen olla hankalampaa, kun en ole nähnyt neljään vuoteen kyseisessä rakennuksessa juurikaan liikettä.

  Mukavaa viikonjatkoa!

  Kristiina: Kiitoksia! Valokuvaus on mieluisa harrastus.

  Niin, tuolla kuulemisella on varmasti vain se tiedottava tarkoitus. Ja onhan se kohtuullista, että naapurit saavat tietää mitä vieressä aiotaan puuhailla.

  Täysikuun rakentaja: No johan oli salamyhkäinen tyyppi. Hassua, että kuvat olivat kuitenkin mukana (selän takana), mutta ei suostunut näyttämään. "Meitä on niin moneen junaan"

  Jukka: Joo, ainakin periaatteessa paras ratkaisu on käydä itse ensin yrittelemässä naapuruston kuulemista. Minulla on kolme kuultavaa, josta uskon yhden olevan helposti tavoitettavissa ja kaksi muuta sitten hankalammin. Lisäksi saa varmaan kerrata ensin rakennustermejä ruotsiksi, jottei tarvitse viittoa asiaa.

  Kiitos linkistä! Teillä siellä näyttikin olevan jo tosi valmista. Taitaa muuttopäivä olla jo kohta käsillä.

  VastaaPoista
 6. Meillä kunta olisi veloittanut noin 50 euroa naapurikuulemisista (kyseessä oli tosin suunnittelutarvratkaisun kuuleminen siinä vaiheessa), ja se sisälsi ilmoituksen paikkakunnan johtavassa lehdessä ja kunnan ilmoitustaululla+kunnan teklan nettisivuilla. Että ei ollut kovin suolainen hinta. No, meillähän oli rakennuslupakin tosi halpa verrattuna pääkaupunkiseudun hintoihin ainakin.

  Saattaa olla, että hinnat ovat nousseet tai nousevat, kun kunnan taloudellinen tilanne on himean heikompi taas vaihteeksi.

  VastaaPoista
 7. Hei Sahrami,
  minulla on jostain sellainen mielikuva, että Loviisan kaupunki ottaisi noin 300 euroa naapuriston kuulemisesta. Ihan faktana en kuitenkaan uskalla tuota mainostaa.

  Kunnilla ja kaupungeilla on krooninen rahapula, eikä siihen taida auttaa vaikka maksaisi palkkatöistä hevoskuormallisen veroja. Olen varautunut rakennuslupien suhteen noin tonnin kustannukseen.

  Harmittaa muuten eniten (juuri nyt), että sähkötarvikkeiden hinnat ovat nousseet (taas). Siinäpä jotain suolaista hintaa sitten... : )

  VastaaPoista
 8. Hei Käy itse Anne ottamassa kuulemiset . Jos naapuri ei hyväksy suunnitelmaa uuden rakentamisessa ei merkitystä muuta kun jarruttaa hiukan aloitusta -näin meille sanottiin. Täällä ei paljoa papereita kateltu kun naapuri lennossa nimensä alle kirjoitti. Mutta tosiaan aika helppo vaihe prosessissa -tutustutaan sitten niihin työmiehiin on vaikeampaa kuin naapurin kuuleminen ;) Ei vaineskaan ihan kivoja ne on kun tekee työnsä hyvin ja pysyy asiassa.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...