.

1.1.2011

Keittiöideoita

Odotan jo malttamattomana talomme pohjapiirroksia. Ensinnäkin tietysti siksi, että saamme asemapiirrokset tehtyä ja rakennusluvat hakuun. Sen lisäksi sisustajan mieli jo pyörii tulevien toimintojen ja ratkaisujen parissa. Sisustuslehtien lukija olen toki muutenkin, mutta nyt on ollut keittiöideoiden metsästys mielessä. Vuosien varrella on tullut napattua hyviä ideoita muistiin ja kuunneltua ostopaikkavinkkejä ja käyttökokemuksia.


Keittiö voi olla viihtyisä ja toimiva monella tapaa. Tällä hetkellä omimmalta keittiöidealta tuntuu sellainen, että alakaappeja keittiössä on riittävästi ja nimenomaan reiluja vetolaatikoita. Yläkaappeja viljellään, jos tilatarvetta eli säilytettävää on. Keittiökaappien ovien väri saanee olla musta taikka valkoinen. Tuttua ja turvallista kenties, mutta toivon mukaan myös mahdollisemman pitkäikäisiä värivaihtoehtoja. Purkkeja ja purnukoita voi nostella esiin väripilkuiksi ja kenties piristää keittiön ilmettä pienillä hankinnoilla. Eipä olisi haitaksi, jos esimerkiksi muuten melko linjakkaan keittiön mausteeksi tuo jonkin ajan patinoiman pöydän, jakkaran tai muun hauskan esineen. Käänteisesti voi ajatella, että rustiikki keittiö saisi särmää vaikkapa tehdasmaisesta valaisimesta.

Tuoreissa lehtiselailuissa tykästyin esimerkiksi Dekossa (1/2011) esiteltyyn helsinkiläisen Harrin kotiin, jonka keittiössä oli kivasti väriä maustamassa musta-valkoisuuttta. Yleisilme jää hänen keittiössään tosi valoisaksi ja kalustevalinnat ovat kauniisti esillä. Elle Interiör (12/2010) esittelee puolestaan Ulla Koskisen ja Sameli Rantasen Kannustalo Ladon. Samainen talo on ollut jo esillä suomalaisissakin julkaisussa, mutta nyt myös siis Ruotsin Ellessäkin. Koskinen-Rantasen koti on yhdistelmä mainiota harkintaa ja toimivuutta. Värimaailma on kokonaisuudessa hallittu, mutta särmää sisustukseen on tuotu persoonallisin yksityiskohdin. Perheen ruokailutila on kaunis yksinkertaisuudessaan. Itse taitaisin kyseisssä kodissa räiskiä vähän väriä sinne ja tänne. Sillä lailla sivistyneesti siis (jotain pientä)!

Omaan tulevaan keittiööni löytäisin mielelläni vaikkapa käytetyn ja hyväkuntoisen keittiökaapiston rungon, josta voisin palapelinä ottaa käyttöön niin paljon osia kuin mahdollista. Vetimiä kaapinoviin olen bongaillut jo pidemmän aikaan. Indiskasta ja Loviisan Vanilla Homesta löytyy myös jänniä ja aika romanttisiakin vaihtoehtoja. Saa nähdä mihin loppujen lopuksi päädytään. Keittiö, niin kuin kaikki muukin sisustuksemme, on sekalainen sakki matkan varella mukaan tarttunutta. Niistä aineksista sitten pyritään yhdistämään mahdollisemman viihtyisä ja toimiva kokonaisuus. Ylimääräistä rompetta ei varastoissa juurikaan pyöri, ja jo olemassa olevat kalusteet pyritään käyttämään hyväksi niin pitkälle kuin mahdollista. Joku hauska valaisin hankinta piristäisi kyllä... jos ei muuta niitä itse sisustajaa! Cecilie Manzin Caravaggio-riippuvalaisin saisi meiltä ainakin hyvän kodin.
Jotain uutta, jotain vanhaa... ja vähän väriä piristykseksi. Tämä on resepti tulevan keittiönkin suhteen.

25 kommenttia:

 1. Kuule, alan täällä jo innostua ihan valtavasti! Sinulle tulee kyllä jännittävä vuosi ja jos jaksat postailla, niin minulle kanssa! Nyt tekisi mieli kääntää tämän tarinan viimeinen sivu heti ja oitis ja katsoa, että miltä näyttää. Mutta ei kai tässä auta muu kuin odottaa.

  VastaaPoista
 2. Johanna, kiva että olet hengessä mukana! Minun kannalta on myös mukavaa, että pääsen ajatuksiani höpöttelemään ja kenties saan kommentteja, kokemuksia ja ideoita myös takaisin päin. Kiitoksia siis!!

  Kärisimättömyys vaivaa jo tässä minuakin, mutta lähinnä siis siksi että piirroksia edelleen odotan. Joulun aika toimi tuossa aika hyvänä hidastimena. Jospa ensi viikko toisi uutta ryminää projektiin...

  VastaaPoista
 3. IKEAn keittiöt on kyllä ihan pirun halpoja verrattuna muihin (ainakin mitä minä olen vertaillut). Ja niihin saa ihan hyvin eloa, jos ostaa juurikin vetimet jostain ihan muualta.

  Meilläkin on keittiön kokosuunnittelu vielä edessä. Mutta ei kyllä ensi vuonna. Mielenkiintoista seurata mihin päädyt!

  VastaaPoista
 4. Aikoinaan otimme myös Ikealta keittiösuunnitelman / tarjouksen, mutta silloin esim Ikean ja Puustellin hinnat olivat tosi lähellä toisiaan. Täytyy myös tällä kertaa katsastaa Ikea-keittiöiden tilanne. Koskenkylän Polywood voisi olla myös mielenkiintoinen.

  Ja eihän sitä tiedä josko tässä innostuisi oikein hankkimaan tiskikoneenkin... kerran kun keittiötä rakennellaan.

  VastaaPoista
 5. Voin sitten tuoda tuparilahjaksi tuollaisen uniikin vasara+sirppi tarrakoristeen tiskikoneeseenne;) :P

  VastaaPoista
 6. Kannattaa myos kysella "pienemmista" keittiokalustekaupoista, varsinkin jos loytyy sellainen joka itse tekee kaapinrungot niin hinta voi olla yllattavan kilpailukykyinen. Ja sitten se yleisneuvo, mieti ajoissa pistorasioiden ja valaisimien paikat (ja tietenkin etta niita on tarpeeksi)

  VastaaPoista
 7. Leena: Vasara + sirppi = eikä totuus unohdu! : )

  Arto: Juu, talofirmalta tulee alustava sähkösuunnitelma, joka tulee sitten katsoa vielä itse oman sähkärin kanssa läpi. Nyt vanhassa talossa asuvana on kokemusta siitä, että pistorasioita eikä kattovalaisin paikkoja ole juuri nimeksikään.

  VastaaPoista
 8. Me valittiin Petra -keittiön Carita ja se maksoi 'sikana'. Minä jaksan ihmetellä, mikä niissä maksaa...

  Olen itse ohittanut mustavlkoisen kauden ja meillähän on valkoiset kiviseinät, joten haluan värejä, patinaa, kiveä...,mutta miten ollakaan aina valkosiet verhot paitsi keittiössä burgundi.

  Jollakin kustantajalla on nyt oikein keittiösisustuskirja, mutta ohitin sen. Valitsin hieman toisin. Mutta siis ainakin alkuvuodesta tulee sisustuskirjaa ja proosaa, sitten proosaa ja puutarhakirjaa ja...

  Anne, avohyllyt ovat muuten kätevät! Sen idean sain Frances Mayesin kirjasta Toscanan auringon alla. Kuten pajukoritkin eli keittiökaapistossa vetosysteemillä pajukoreja. Siitä tulee sitten sitä countrya...

  VastaaPoista
 9. Olisiko se Petra sitten oikein laadukas ja pitkäikäinen mallisto? Halpa ja hyvähän kävelee aika harvoin käsi kädessä, vaikka sattuuhan sitäkin. : )

  Esimerkiksi punaiset tai vihreät keittiön kaappien ovet ovat vau, mutta koitan nyt ajatella niin, että samaa keittiötä katselisi oikein pitkään. Musta ja valkoinen passaa makuuni aina. Viimeisin oikein musta kausi taisi kyllä olla aikoinaan kun muutin omaan ekaan asuntooni.

  Avohyllyt voivat olla kyllä tosi kauniit! Pajukoreja voisi sijoitella vaikka lattiallekin ja saisi sitten tosiaan sitä maalaishenkeä, vaikka kaapistot olisivatkin vähän hengettömät.

  Jes, mitähän sisustuskirjaa sieltä onkaan sitten tulossa blogiisi...

  VastaaPoista
 10. Mä oon hirveesti miettinyt, että miten paljon avohyllyt kerää pölyä? Tai siis sitä, että ne astiat, jotka on avohyllyillä pitää tosiaan olla sellaisia, jotka on ihan joka päivä käytössä ja tiskikoneessa.

  VastaaPoista
 11. Taatusti keräävät pölyä nuo avohyllyt. Ja jos ovat lähellä paistopistettä, niin keräävät aika jämäkkää rasva+pöly tavaraa itseensä.

  Minulle sopii noiden avohyllyjen kanssa joku sellainen järjestely, että niitä ei ole paljon, ja että eivät ole hellan välittömässä läheisyydessä. En kuitenkaan jaksa toimia pölyhuiskana ihan jatkuvasti.

  VastaaPoista
 12. Hienolta kuullostaa keittiö suunnitelmat. Minä ensin ajatelin että meille tulisi kiiltävä valkoinen keittiö ja tasot mustat mutta kun tykkää punaisesta kuin hullu puurosta niin rohkaisin mieleni ja meille sitten tuli yhdistelmä yläkaapit valkoiset, alakaapit tai oikeastaan laatikot punaiset ja tasot mustat! Kodinkoneet on valkoiset. Vielä näyttää ihan hyvältä vaikka ei ihan vielä asuta.

  VastaaPoista
 13. Vau, kuulostaapa hyvältä suunnitelmalta tuollainen puna-musta-valkoinen. Ja punainen piristää aina!

  Taitaa teillä jo koti olla lähes valmis... se on hienoa se!

  VastaaPoista
 14. Vielä pönttöuunista, sitä on nyt ahkeraan lämmitetty kun on ollut nämä paukku pakkaset ja hyvin on lämmennyt mökki :). Yhden ihanan asian huomasin, sitä voi halata kun oikein itselläkin vilu :).

  VastaaPoista
 15. Unelma juttu... oma koti ja bonuksena puulämmitys. Pönttöuunista unelmoiden : )

  VastaaPoista
 16. Pönttöuuni on kyllä tosi kiva! Meillä on aina joku sitä halailemassa. Säteilylämpö siitä on tosi miellyttävän pehmeää myös kauemmas. Mutta ei sen lämpö meillä ainakaan yläkertaan riitä, ikävä kyllä:(

  Ja jos uunin luukissa on ritilä, sitä voi pitää myös "takkana" eli katsella. Vaikka eihän se silloin tietysti lämpöä tuo samalla tavalla, mutta silloin tällöin kiva näinkin:)

  VastaaPoista
 17. Juu, ja uusissa pönttiksissä on halutessa lasiluukku, jolloin voi tulta tuijotella. Mikähän mahtaa muuten olla hintaero, jos ostaa vanhan pönttiksen kuoret ja muurauttaa sisukset suhteessa kokonaan uuteen pönttöuuniin...
  Uudet pönttikset maksavat tietojeni mukaan noin 2700 - 3000 euroa. Kuoret taas noin 400?!

  VastaaPoista
 18. Ainakin leivinuunin kanssa muuraaja kertoi meille, että halvimmaksi tulee ostaa valmis paketti ja muurauttaa se muurarilla. Tai tietysti muurata itse on halvinta...

  VastaaPoista
 19. Iiks, ehkä ammattitaitoinen muurari tarvitaan : )

  VastaaPoista
 20. Heips, meillä pönttöuuni maksoi 4700 se sisälsi muurauksen joka kesti 2pvä + kaikkineen töineen eli piipun asennus sekä itse piippu korkeutta sentään 6m. En pitänyt kalliina. Meillä oli vielä Härmä air unigue T450 koska se meni yläkerassa lähellä seinää. Luukut olivat vanhat valurauta luukut. Meillä hintaa nosti tuo piipun korkeus sekä malli.

  VastaaPoista
 21. Kiitos, tuosta saankin hyvää vertailupohjaa tuleviin tarjouspyyntöihin! Nuo pönttis hinnat mitä minulla on tiedossa (muurattuna n. 3000 euroa) eivät sisältäneet piipun muurausta. Olen myös miettinyt tulisijan paikan sijoittelua siinä mielessä, että millainen piippu-urakka on edessä. Toinen näkökanta on lämmön leviäminen mahdollisemman laajasti asuntoon. Ja yksi tärkeä puoli on se oleskelutilan (keittiö+olohuone) viihtyisyys, jota lisää tietysti tulisija.

  VastaaPoista
 22. Hei, pönttöuunia etsiessäni olin yhteydessä peltiseppä Mika Häkkiseen toimii pieksanmäellä. Hän valmistaa pönttöuunin kuoria sekä häneltä saa tilata myös tarvikepaketin ja vain sinulle jää tehtäväksi hankkia muurari. Meidän pönttö tuli talossamme ihan keskeiselle paikalle, sitä silloin tekijä kehuikin että hyvä paikka kun ei ole missään nurkassa jolloin lämpö leviää tasaiseti. Se miksi "vahingossa" tuli keskelle taloa oli juuri piipun syytä. Kun ei haluttu sen kulkevan yläkerassa kenenkään huoneessa sekä tietysti kattotuolit vaikuttivat asiaan. Piippu menee nätisti vaatehuoneen nurkassa häiritsemättä ketään. Sivullani on kuvia meidän pöntöstä käy kurkkaamassa.

  VastaaPoista
 23. Kiitos vinkistä! Olen jo käynytkin teidän pönttöuunia katsastamassa. Ja hyvältä näyttää!

  Itse olisin ensin siirtänyt pohjapiirroksessa piipun ja uunin toiseen kohtaan eli varsinaiseen olohuoneeseen, mutta jääkin nyt talotehtaan ehdottamalle paikalle eli "tupakeittiöön". Tuossa sijoittelussa on ajateltu sitä, että lämpö leviäsi laajasti asuntoon.

  Tuo onkin hyvin funtsittu, että hormi kulkee yläkerrassa huomaamattomasti vaatehuoneessa.

  VastaaPoista
 24. Minä laittaisin ponttöuunin hormin kyllä kulkemaan yläkerrassakin jossain avoimemmalla paikalla. Miksi sitä vaatehuonetta pitää lämmittää?:O

  VastaaPoista
 25. Hmm, vaatehuoneeseen ei tarvitse erikseen muuta lämmitystä, jos hormi lämpiää ahkeraan talvella?! Mutta olisiko Täysikuun rakentajan tapauksessa ajateltu yläkerran huoneiden ulkonäköasiaa ja hormi haluttiin piiloon?

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...