.

4.1.2011

Oliivikäsi

Viidesluokkalaisemme on innostunut leipomaan. Herkkuleipuriksikin hän ryhtyisi kyllä mielellään, mutta on juuri nyt keskittynyt leipäiselle puolelle, eli olemme saaneet nauttia kotitekoista focacciaa. Ohje on hyvin yksinkertainen:

4 1/2 dl haaleaa vettä (kädenlämpöinen)
25 g tuore hiivaa (myös kuivahiiva käy)
10 dl vehnäjauhoja (lisää fiilistellen eli tarkkaile taikinaa)
3 rkl oliiviöljyä
Pinnalle oliiviöljyä, suolaa, rosmariinia tai timjamia
(uunin lämpötila 200 - 225 astetta)

Variaatioita voi kokeilla lisäämällä oliiviöljyyn hieman valkosipulia tai leivän pintaan viipaloituja oliiveja. Taikinaan sopii myös aurinkokuivatut tomaatit pieninä suikaleina. Tyttäret pitävät eniten yksinkertaisesta versiosta, jossa leivän pinnassa on oliiviöljyä, sormisuolaa sekä timjamia.

Sunnuntaina pikku sisko sai olla isomman leipuriopissa. Keittiöstä kuului innokas hihkaisu: "Minä haluan olla sitten oliivikäsi!" Ilmeisesti tärkeä ja arvostettu osa focaccian valmistusta on oliivikätenä toimiminen. Yhteistyö sujui mukavasti, ja minä pääsin maistelemaan lämmintä leipää.






















Ehkä liian harvoin tulee leivottua. Erilaiset sämpylät olisivat herkkua, ja jauhovaihtoehtoja sekä erilaisia siemeniä voisi kokeilla taikinoissa. Taitaisi nuo leipä- ja sämpylätaikinat toimia myös peltileipätyyppisesti, jos on hieman laiska pyörittelemään sämpylöitä (lue: olen).

Torstaina on loppiainen, tuo hassu juhlapyhä. Meillä amarylliksetkin jo ymmärsivät avautua. Jatkavat vielä arjen kaunistamista leikkokukkaversioina. Ja eipä aikaakaan, kun on tulppaanien vuoro!

4 kommenttia:

  1. Leipä näyttää oikein herkulliselta, namskis. Upea kukka amaryllis ja niin kaunis kun se aukaisee nuppunsa. Kivaa tiistaita.

    VastaaPoista
  2. Leipä oli hyvää ja taitaakin olla sellaista, joka kannattaa nauttia heti tuoreeltaan.

    Komeita ovat amaryllikset ja värisävyjäkin on aika laaja skaala. Mukavaa viikkoa!!

    VastaaPoista
  3. Anne, näyttääpä herkulliselta! Olen sikalaiska leipomaan...harmi.

    Meillä oli tänä vuonna poikkeuksellisen juhlava joulunaika ja paljon amarylliksiä, kaikki valkoisa. Nyt osa niistä jatkaa leikkokukkina KOLMATTA viikkoa. Ei siis ihme, että niitä myytiin jouluna myös leikkokukkina jo valmiiksi.

    Mukavaa viikon jatkoa, Anne!

    VastaaPoista
  4. Valkoiset amaryllikset, ja valkoiset kukat ylipäänsäkin, ovat kauniita! Itse sain amaryllikset kukkakorissa. Kun kukat sitten aukesivat, oli pieni yllätys se, että ne olivat eri punaisia. Toimivat hyvin nyt leikkoina.

    Kiitoksia, ja mukavaa viikkoa myös sinne Leena Lumi!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...