.

24.1.2013

Make it Double!

Ostin Chrome Bell -valaisimen kotimme rakennusvaiheen aikoihin. Kun muuton aika uuteen kotiin vihdoin koitti, ripustin valaisimen tyytyväisenä peräkammariimme. Sittemmin olen lihotellut säästöpossuani, ja haaveillut mielessäni toisen Chrome Bellin (A330S) hankinnasta. Tavoitteena on ollut ripustaa nämä Artekin klassikot pariasetelmaan keittiön pöydän ylle.

Nyt kromikelloja on kaksin kappalein, ja ne muuttivatkin nyt kimppaan ruokailutilaa valaisemaan sekä tarjoamaan silmänruokaa niihinkin päiviin, jolloin valoja ei edes tarvitse laittaa päälle. Täytyy kyllä sanoa, että nämä Alvar Aallon luomukset ovat designinsä puolesta kestäneet hienosti aikaa. Valaisin on vuodelta 1937. Ensimmäisenä valmistettiin valaisimen Golden Bell -versio, joka on aika legendaarinen vaihtoehto sekin. Melkeinpä voisi sanoa, että kultainen versio tätä hopeanväristä vieläkin näyttävämpi, mutta itse olen enemmän hopeisia kuin kultaisia tyyppejä.
12 kommenttia:

 1. Aivan todella upeat! Tuo on kaunis ja ajaton malli, Aallon kattovalaisimista (sellaisista joita voisin ajatella joskus ehkä hankkivani) yksi lemppareitani.

  Tykkään todella paljon kun niitä on kaksi ja tuolla lailla ruokailutilan päällä, niille on ikään kuin riittävästi "pohjaa" alla ja yksin tuon kokoinen lamppu olisi ehkä liian pieni tuohon paikkaan. Kannatti lihottaa säästöpossua! Onnittelut kivasta hankinnasta. :)

  Muutenkin niin kaunis ruokailutila; ihanat maisemat ikkunoista ja olet taas taitavasti yhdistänyt erilaisia muotoja ja materiaaleja.

  Miekin tykkään enempi hopeanväristä kuin kullanväristä. Messinki (semmoinen vähän kuin "sammutettu kulta") on ihan ok, mutta hopea on ollut ja tulee aina olemaan se paras ja omin.

  Trendeistä kun oli pari postausta aiemmin keskustelua, niin keltakulta koruissa ja kiiltävä kullanväri sisustuksessa näyttävät tekevän tuloaan pitkästä aikaa oikein ryminällä. Kiinnostava sitäkin trendiä on seurata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä valaisimessa on kyllä todella onnistunut muoto. Myös muut hieman simppelimmät Aallot (A110, A440) ovat todellakin silmänruokaa :) Ja nuo selkeämpi linjaiset mallit toimisivat aika hienosti mustan ja valkoisen värisinä. Pitää olla unelmia :) Jos vaikka joskus vielä lampun hankin...

   Metallin värit tuntuvat edelleen olevan in. Pientä elämistä on tietysti siinä, että mikä on se kaikkien trendikkäin sävy tai väri. Onkos se kupari jo pikku hiljaa vaipumassa kullan värin taakse?!

   Poista
  2. En usko, että kupari mihinkään olisi häviämässä, vastahan se tuli. Olikin pitkään "poissa", tai siis tuntuma on ainakin se, että esim. kupariset kahvipannut yms. eivät niin ole kiinnostaneet kuin esim. kotimainen 60-70 -lukujen emali. Mutta ihan siltä pohjalta minä näitä juttuja mietin, jotta mikä tuntuma ja mielikuva jää erityisesti blogeista nykyään, toki myös sisustuslehdistä, mutta blogit ovat nopeammin uusissa asioissa kiinni. Myös pienimuotoinen lasinkeräily (ja vähän muunkin) -harrastuksen myötä hippasen seuraan esim. joitain hintakehityksiä, mutta en kovin aktiivisesti.

   Trendit ja niiden toteutumisen laajuus on jotenkin kiinnostavaa. Oma mielenkiintoni johtuu kiinnostuksesta sisustukseen ja myös ihmisen käyttäytymisen seuraamiseen, esim. miten joku uusi väri etenee blogeissa ja "vakiintuu". En ole mikään asiantuntija, mutta markkinointi aikanaan sivusi entistä työtäni ja ihmisen käytös nyt vaan on kiinnostavaa (myös siltä osin, mikä kaikki vaikuttaa omiin valintoihini), joten siksi tykkään bongailla asioita ja vähän pohtiakin niitä.

   Mullakin on aina joku lamppu (ja usein myös tuoli ja ja ja... :)) haave/säästölistalla ja sillä tavoin niitä haluamiaan juttuja tavallinen ihminen saakin toteutettua, ei se oikein muuten onnistu. Mutta on se palkitsevaa sitten kun saa jonkun jutun, jota on toivonut pidempään. Kun kohdetta on jonkin aikaa miettinyt, niin siinä selviää myös sekin, että onko kyse uutuudenviehätyksestä vaiko kestävästä rakkaudesta. Teen nykyään mieluusti vain ostoksia, jotka Artekin sloganin mukaan pidän sitten ikuisesti, välillä se onnistuu paremmin ja aina ihan ei.

   Tämmöistä pohdintaa. :)

   Poista
  3. Kuparisia juttuja en itse ole nähnyt pahemmin, mutta Pinterestin puolella on liikkeellä muutama valaisinkuva, jossa on sellainen pyöreähkön muotoinen kattovalo (Tom Dixonia?) joka on tosi kivannäköinen. Täytyy tuollaisia kuitenkin ihailla vain muiden kotona ja kuvissa, kun kupari ei ihan osu omaan makuun, ainakaan ihan siinä mittakaavassa.

   Trendit ovat tosiaan kiinnostavia noin niinkuin laajemminkin, eikä pelkästään muoti- tai ostopolitiikkamielessä. On myös kiintoisaa tarkkailla (sekä kokea) miten ympäristö vaikuttaa, sekä miten itse vaikuttaa ympäristöönsä.

   Poista
 2. Onpas Alvar ollut ahkerana sinäkin vuonna. Kirjoitin tänään juuri blogissani ravintolasta, jonka suunnitteluun ja sisustukseen hän osallistui ja tuo paikka, Savoy avattiin 1937!

  Kauniit lamput.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luinkin kirjapostauksesi aiemmin tänään puhelimella. Hieno kirja epäilemättä!

   Tietääkseni Aalto suunnitteli juurikin tämän valaisimen kultaisen version Savoyta varten, ja valaisin päätyi myös samaisena vuonna edustamaan Suomea Pariisin näyttelyn paviljonkiin.

   Olen nähnyt myös jossain Savoyn kuvassa valaisimen myös edelleen osana ravintolamiljöötä. Mahtaakohan olla myös edelleen?!

   Poista
 3. Ah, nää on kyllä ihan mielettömän upeat ja sopii teille upeasti. <3

  Minä haaveilen myös meille jonnekin rykelmää niistä mustista versioista, joita jo yksi löytyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :)

   Mustana nuo ovatkin erityisen ryhdikkään näköiset. Kyllä meillekin niitä muutama huolittaisiin :)

   Poista
 4. Jopas ovat hienot tuossa pöydän yllä, hyvä valinta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia! Tykkäämme näistä myös itse! :)

   Poista
 5. Miten olette asentaneet nämä kattoon, saisiko siitä kuvan? Kun mietin, miten kaksi saa vedettyä yhdestä
  pistokkeesta?

  t.Kaisu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Kaisu,

   meillä on ruokapöydän päällä kaksi erillistä kattovalaisin paikkaa eli näille ei ole tarvinnut järkätä sähköä yhdestä pistokkeesta.

   Sähköliikkeistä (ehkä jopa valaisimia myyvistä kaupoista) löytyy kyllä haarottimia tai isompia sokeripaloja, joihin voi kytkeä kaksi valaisinta. Ainakin näihin "uusiin" pistotulppa tyylisiin kattoliitoksiin saa jakajia, joita ei ole vaikea käyttää.

   Poista

Kiitos kommentistasi ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...